Зеленський: Вибори на Донбасі будуть після відведення сил на всій лінії розмежування.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що питання виборів на окупованих територіях України стане актуальним щойно тоді, коли на Донбасі відведуть війська вздовж усієї лінії розмежування.

 

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Естонії Керсті Кальюлайд.

 

 

"Це питання звільнення людей, питання розведення військ – зараз ми говоримо про розведення у Золотому та Петрівському, по всій території – це 400 кілометрів. І тільки після цього ми можемо вести мову про формат виборів на окупованих територіях", – цитує прес-служба голови держави.

 

Президент підкреслив, що вибори на окупованих територіях мають відбутися лише за українським законодавством. І нагадав, що проведення виборів є частиною "мінських угод". "Про це зарано говорити. Зараз може бути лише теоретичний діалог", – зазначив Президент.

 

Як пише аґенція "Інтерфакс-Україна", під час прес-конференції у Володимира Зеленського спитали: чи дійсно спершу відбудеться виведення військ, а лиш потім вибори? Президент відповів: "Так. А що, може бути по-іншому?". З відповіді не зрозуміло, чи Офіс Президента вимагає розведення військ (від лінії розмежування), а чи виведення військ (російських підрозділів – у Росію).

 

Водночас, президент Естонії зазначила, що Україна та міжнародна спільнота мають шукати рішення, як завершити війну на Донбасі. На думку Керсті Кальюлайд, нещодавнє взаємне звільнення утримуваних осіб може бути "помітним кроком на цьому шляху". "Але це не може статися ціною суверенітету України", – закликала лідер Естонії.

 

14.09.2019