Кучма: Всі хочуть вирішити проблему Донбасу, але не в інтересах України.

 

Представник України у тристоронній контактній групі, другий Президент України Леонід Кучма має сумнів у непорушності "формули Штайнмаєра" й запевняє, що Володимир Зеленський не піде відразу на надання Донбасу особливого статусу з проведенням виборів на окупованій частині регіону.

 

Про це Кучма сказав журналістам у кулуарах конференції "Ялтинської європейської стратегії" (YES) у п'ятницю в Києві, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Рішення за "формулою Штайнмаєра" мають приймати лідери "нормандського формату". Ми контактна група й не ухвалюємо таких рішень. Є те, з чим можна там погодитися, а є те, з чим категорично не можна", – сказав Кучма.

 

Він констатував, що "постійно тривають розмови про те, щоб провести вибори на Донбасі". "Але які вибори, коли люди ходять зі зброєю? Вибори можна проводити, коли війська пішли геть з України, важка техніка пішла, коли українська влада з'явилася, коли можуть приїхати туди журналісти", – здивувався Кучма.

 

Представник України в ТКГ також висловив думку, що заради встановлення миру можна шукати, але не за рахунок українських інтересів. "А сьогодні так швидко всі хочуть цю проблему вирішити. Так, як я розумію, Макрон сьогодні... Але справді ми не бачимо, щоб це було в інтересах України, за великим рахунком. Хоча дипломатія має працювати, як сьогодні сказав Президент", – зазначив він.

 

"Вона ("формула Штайнмаєра", – Z) уже більше не буде затверджена, я впевнений. Потрібно знову сідати за стіл і визначати, що для України прийнятно, а що ні", – усе ж таки додав Кучма.

 

Кучма висловив переконання, що Зеленський не піде на те, щоб "іти сьогодні на вибори відразу, на особливий статус".

 

"Особливий статус із тими повноваженнями, які ставляться сьогодні, що практично в нас Україна не унітарна держава, а якась або конфедерація, або федерація, ще з пропозицією змінити Конституцію – вибачте, це не шлях для України", – зазначив він.

 

Представник України в ТКГ також наголосив на неприйнятності амністії у пропонованому вигляді. "Масової амністії не може бути. Амністію має пройти кожна людина. І амністії не повинні підлягати ті люди, на руках яких кров", – зазначив Кучма.

 

14.09.2019