ДБР допитало Порошенка про захоплення українських кораблів Росією.

 

Колишній Президент України Петро Порошенко відбув допит у Державному бюро розслідувань. Зі слів Порошенка, він давав свідчення у справі про події в районі Керченської протоки під час захоплення Росією українських моряків в полон наприкінці листопада минулого року.

 

Про це повідомила аґенція УНІАН.

 

 

"Сьогодні ставили запитання стосовно моряків у Керченській протоці. Їм недостатньо рішення Міжнародного трибуналу, який чітко визнав правоту України в праві користуватися українською Керченською протокою і українським Азовським морем, а також узбережжям Маріуполя і Бердянська, де ВМС України несуть берегову оборону", – сказав Порошенко.

 

Колишній голова держави нагадав, що під час ротації українських кораблів Росія здійснила проти них акт агресії: "Агресія, яка визнана світом… ДБР проводить розслідування… Ми передали письмові покази з цього приводу".

 

Між тим, адвокат українських моряків Ніколай Полозов повідомив, що Державне бюро розслідувань почало допитувати і учасників операції з проходження крізь Керченську протоку.

 

21 травня на сайті ДБР з’явилась інформація про те, що за заявою екс-заступника голови Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова слідчі бюро внесли до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення службовими особами, які обіймають особливо відповідальне становище в органах державної влади, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 109, 111 та 426-1 Кримінального кодексу.

 

Кримінальне провадження відкрито за фактом можливої державної зради і дій, спрямованих на захоплення державної влади, з боку екс-Президента України Порошенка та інших службових осіб в листопаді 2018 року. Зазначено, що правопорушення стосуються ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 111 (державна зрада) та 426-1 ККУ (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

 

У ДБР деталізували, що йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов’язані з переходом корабельною групою ВМС України з Чорного до Азовського моря в районі Керченської протоки.

 

Також у п'ятницю Державне бюро розслідувань проводило обшуки у "Міжнародному інвестиційному банку", котрий пов'язують із інтересами Петра Порошенка. 

 

"Щодо обшуків: дійсно, сьогодні слідчі ДБР здійснювали певні слідчі дії, зокрема й обшуки в "Міжнародному інвестиційному банку". Я не можу їх деталізувати, оскільки слідчі дії ще не завершені", – сказала на брифінгу речниця ДБР Анжеліка Іванова.

 

З її слів, слідчі дії відбуваються в рамках розслідування кримінального провадження щодо операції з купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальському".

 

13.09.2019