Зеленський готовий обговорювати "формулу Штайнмаєра".

 

Президент України Володимир Зеленський наполягає на тому, щоб зустріч у "нормандському форматі" на рівні голів держав відбулася вже у вересні. Зеленський підтвердив, що під час переговорів "четвірки" сторони обговорять у тому числі й "формулу Штайнмаєра" – алгоритм утілення "мінських угод", у котрому на перших позиціях стоїть виконання політичних компонентів домовленостей, запропонований колишнім міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

 

Про це Зеленський сказав на прес-конференції після зустрічі з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

 

 

"Зараз ми не маємо дати. Ми наполягаємо, щоб ця зустріч відбулася саме у вересні. Тому що закінчення війни, повернення всіх наших полонених – це пріоритетне завдання для мене як для Президента України", – сказав Володимир Зеленський, згідно з повідомленням прес-служби Президента.

 

Щодо ж того, чи погодиться Україна на використання так званої "формули Штайнмаєра", Зеленський нагадав, що 2 вересня відбулася зустріч у "нормандському форматі" на рівні представників чотирьох країн, на якій обговорювали всі питання, зокрема вказану формулу.

 

"Формулу Штайнмаєра" і всі пункти "мінських домовленостей" будуть розглядати, рішення ухвалюватимуть лідери чотирьох країн. Як я вже сказав, ми повинні обговорити всі пункти "мінських домовленостей", – сказав Зеленський.

 

Президент запевнив, що у перемовинах Україна стоїть на позиції збереження національних інтересів. Відповідальність за самі угоди він поклав у тому числі на попереднього Президента.

 

"Ви чудово знаєте, що не я підписував ці "мінські угоди", але ми з вами розуміємо, що відповідальність зараз на мені. Ніхто не знімає цієї відповідальності, бо це наша з вами країна. І ми працюватимемо та боротимемося, щоб захищати кожну краплину наших українських інтересів", – заявив голова держави.

 

13.09.2019