Комітет реґламенту підтримав дискваліфікацію Геращенко через образу "слуг народу".

 

Комітет з питань реґламенту і депутатської етики Верховної Ради рекомендував парламенту позбавити народного депутата, співголову фракції "Європейська солідарність" Ірину Геращенко права участі у п'яти пленарних засіданнях парламенту за неетичні висловлювання.

 

Як передає аґенція "Інтерфакс-Україна", таке рішення ухвалила більшість (шестеро проти п’ятьох) членів комітету.

 

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у своїй заяві на адресу реґламентного комітету попросив відреагувати на неетичні висловлювання Геращенко.

 

 

10 вресня на пленарному засіданні Верховної Ради Ірина Геращенко порівняла коаліцію із "зеленими чоловічками", які захопили півострів Крим, через нехтування правами опозиції.

 

П'ять років тому "зелені чоловічки" захопили Крим. Сьогодні "зелені чоловічки" захоплюють український парламент.

 

Ірина Геращенко

 

Остаточне рішення щодо дискваліфікації Ірини Геращенко муситиме ухвалити Верховна Рада під час пленарного засідання.

 

Сама Ірина Геращенко не брала участі в засіданні комітету. 

 

На своїй сторінці у Facebook пані Геращенко написала: “Можна мати картку для голосування і мандат, але так і не стати депутатом. А можна й без картки для голосування мати сміливість, позицію і голос. Я захищаю право всіх народних депутатів на позицію, на свободу висловлювання і думки”.

 

В офіційному листі до голови реґламентного комітету Сергія Кальченка Ірина Геращенко зазначила, що жодних образливих висловлювань на адресу іншого народного депутата або депутатської фракції не висловлювала. "Всі мої заяви, фрази, речення, зіставлення, аналогії, метафори, порівняння були моєю політичною оцінкою обговорюваних законопроєктів", – виправдовується депутатка "ЄС".

 

 

Пані Ірина нагадала про норми Конституції, котрі передбачають свободу думки та слова, і про те, що суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. “Зауважу також, що свобода критики діючих політиків з боку їхніх опонентів неодноразово була предметом розгляду в Європейському суді з прав людини, який наголошував, що межі такої критики є досить широкими, а суб'єкти критики не повинні зазнавати утисків і переслідувань", – додала вона.

 

10 вересня Ірина Геращенко виступила у Верховній Раді з емоційною промовою під час розгляду законопроєкту на тему "законодавчого спаму", в котрому опозиція розгледіла замах на власні права. Після згадки про "зелених чоловічків" спікер Дмитро Разумков вимкнув пані Геращенко мікрофон і заявив про неприпустимість подібних порівнянь. Нардепи від “ЄС” у відповідь заблокували трибуну, а сама пані Ірина під свист "зеленої" фракції попросила Разумкова “заспокоїти свій юґенд”.

 

12.09.2019