"ОПОРА" назвала необґрунтованим подання Зеленського про розпуск ЦВК.

 

Громадська мережа "ОПОРА" назвала необґрунтованим подання Президента України Володимира Зеленського до Верховної Ради про припинення повноважень усього складу Центральної виборчої комісії. На погляд організації, постійні ротації ЦВК підривають інституційну спроможність комісії. 

 

Про це заявила голова правління ГМ "ОПОРА" Ольга Айвазовська. На її переконання, підстави, котрі використовують для обґрунтування відставки всього складу ЦВК, не можна порівняти з тими проблемами, які виникали у Центрвиборчкому під час виборчих кампаній.

 

 

"Закон про Центральну виборчу комісію, ст. 31-1, визначає тільки, що подання має бути мотивованим. Мотивоване воно? Так, воно мотивоване. Але з точки зору обґрунтованості, змісту зауважень воно недостатньо вагоме, щоб говорити, що ті проблеми, які виникали під час роботи Центральної виборчої комісії, були порушеннями, вчиненими нею свідомо, грубими та системними", – сказала Айвазовська, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Зі слів Айвазовської, рішення, на які посилаються ініціатори звільнення членів ЦВК, зокрема 28 оскаржень постанов комісії, не можуть аргументувати те, що Центрвиборчком нібито перешкоджав реалізації пасивного виборчого права. 

 

"Ми можемо констатувати, що дії або бездіяльність ЦВК жодним чином не призвели до того, що кандидати, які бажали бути зареєстрованими, не були зареєстровані або що вони не реалізували свого виборчого права шляхом участі у виборчому процесі. Деякі з них навіть перемогли", – прокоментувала голова правління ГМ "ОПОРА".

 

"Санкція будь-яка має бути пропорційна тому, які порушення або злочини, навмисні чи ненавмисні, з яким рівнем шкоди були здійснені органом влади або конкретною фізичною особою. Тут жодних суттєвих наслідків щодо технічних проблем, що випливають дуже часто з якості законодавства, не встановлено", – наголосила Айвазовська.

 

Водночас вона констатувала, що практику ротацій складу Центральної виборчої комісії використовують вже 15 років, і це розхитує інституційну стійкість комісії.

 

"Наразі з'явилася правова та практична можливість мати незалежний орган, на який не може мати впливу жодна група в парламенті. ЦВК інституційно може бути політично нейтральною. Водночас аргументи більшості сьогодні, насамперед "Слуги народу", полягають у тому, що є нова політична реальність і під неї потрібно сконструювати Центральну виборчу комісію", – сказала вона.

 

"Очевидно, навіть дотримуючись принципу пропорційного представництва, ми отримаємо абсолютну більшість представників однієї політичної сили. Можливо, вони будуть дуже ефективними, експертними... Але це жодним чином не вирішує проблеми  політичної ангажованості ЦВК, якщо вона формується під нову політичну реальність", – пояснила Айвазовська.

 

У середу парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді підтримати подання Президента України про дострокове припинення повноважень усіх членів ЦВК.

 

11.09.2019