Троє вимушених переселенців публічно анонсували поїздку в Луганськ на день міста.

 

Директор телеканалу "UA:Донбас" Андрій Шаповалов, депутат Рубіжанської міськради Денис Денищенко та начальник управління молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації Антон Волохов публічно оголосили про те, що вперше за п'ять років зважилися поїхати у Луганськ, на день міста 14 вересня.

 

Про це вони розповіли у відеозверненні, що його Шаповалов поширив на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Скільки ще чекати?! П'ять років ми відірвані від дому. Це дуже багато для людського життя. Ми розуміємо, що з чогось треба починати", – сказав Андрій Шаповалов.

 

"Ми – луганчани. За п'ять років це твердження жодного разу не піддалося сумніву. Хоча у пошуках себе та нового дому ми змінили десятки міст. Я прийняв рішення: цей день міста святкувати у Луганську", – продовжив Антон Волохов.

 

"Це шостий день нарождення міста Луганська, який ми пропускаємо. Чому? Але ж ми маємо право. Луганськ – він наш, він мій, він твій. Я прийняв рішення: цей день міста я буду святкувати у Луганську", – додав Денис Денищенко.

 

 

У травневому інтерв'ю "Громадському радіо" Андрій Шаповалов розповідав, що він виїхав із Луганська всередині літа 2014 року: його сім'я вирішила тимчасово вибратися з Донбасу на час ескалації збройного протистояння, втім, уже не змогла повернутися додому.

 

"Ми забрали дітей, поспіхом зібралися і поїхали на тиждень до моря. Зателефонували батькам, попросили, щоби вони побули в домі, поки нас нема. Це все було швидко й не ґрунтовно. Ніхто не залишав дому назавжди. Ми взяли документи і дві сумки речей. Ніхто не збирався назавжди. Особисто я після того ні разу не був удома", – сказав Шаповалов.  

 

Андрій Шаповалов – директор Луганської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він єдиний серед депутатів Луганської обласної ради у 2014 році голосував проти звернення депутатів до Росії, котре використовував окупант для леґітимізації аґресії.

 

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові після інавґурації назвав серед пріоритетів початок інформаційної кампанії, котра дозволить реінтеґрувати Донбас з Україною.

 

Лідери України та Росії заявили про перспективу поліпшення відносин на тлі домовленостей про активізацію виконання "мінських угод" і здійснення 7 вересня операції обміну поневоленими.

 

У липні український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал "Россія 24" ініціювали проведення спільного телемосту під назвою "Надо поґоворіть", метою котрого назвали відновлення діалогу між українцями та росіянами.

 

У серпні телеканал "Россія 24" зібрав у студії чоловіків, котрі відрекомендувалися ветеранами АТО, й бойовиків із рухів "ДНР" та "ЛНР"; гості студії обговорювали потребу примирення й втому від війни ("нам нічого ділити" і т.п.).

 

10.09.2019