Україна в жалобі. Цієї неділі – 75-ті роковини примусового переселення 1944–1951років

8 вересня в Україні згадують про українців, примусово переселених у 1944–1951 роках із їхніх рідних земель, – Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

 

Джерело: 7days-ua.com

 

Постанову «Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців із Польщі у 1944–1951 роках» Верховна Рада ухвалила торік у листопаді. У ній також було встановлено другу неділю вересня Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

 

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення нагадала теле- та радіоканалам, що при плануванні програм і передач цього дня необхідно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

 

Український інститут національної пам’яті спільно з партнерами на вшанування 75-х роковин початку депортації 9 вересня проведе всеукраїнські меморіальні заходи.

 

Зокрема, в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка цього дня з 10:00 до 13:00 триватиме круглий стіл «Відновлення національної пам’яті про злочин тотального виселення українців-автохтонів з історичних земель». Також відбудеться відкриття виставки «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини».

 

О 15:00 розпочнеться мітинг-реквієм і молебень біля Пам’ятного хреста жертвам голодомору та політичних репресій в Україні на алеї Героїв Небесної Сотні. А о 17:00 у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка розпочнеться Пам’ятна академія за участю представників державної влади, духовенства, ЗМІ, делегацій товариств депортованих українців. Відтак відбудеться драма-концерт «Вигнані з Раю» Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка.

 

Пам’ятні заходи відбудуться й на Галичині. Зокрема, в Тернополі біля пам’ятника жертвам депортації у сквері ім. Андрея Шептицького у неділю, 8 вересня, відбудеться мітинг-реквієм і поминальне богослужіння. А згодом в українському домі «Перемога» презентують відеофільм «Орнаменти долі. Спогади учасників». Цей документальний фільм, створений Тернопільським обласним комунальним підприємством “Фірма “Кінодністер”, висвітлює історії людей, свідків і членів родин етнічних українців лемків, виселених з території Польщі 75 років тому.

 

Фото: ukrinform.ua

 

В Івано-Франківську 8 вересня покажуть документально-художній фільм «Евакуйовані назавжди» в приміщенні народного дому «Княгинин». Стрічка розповідає історію депортованих із Закерзоння українців, які нині мешкають у селі Терновиця Тисменицького району Івано-Франківшщини. Це село в 1950–1980-хх роках було потужним осередком підпільної Греко-Католицької Церкви всієї околиці. Кінострічка покаже життя українських родин на своїх етнічних територіях Надсяння, Підляшшя, Західної Бойківщини, Лемківщини, історію депортації та історію УГКЦ на цих теренах.

 

У приміщенні фоє діятиме невелика експозиція документів, книжок, картин, одягу, ляльок, виготовлених майстринею Іреною Криницькою, відкрита за сприяння обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» та лемківської церкви Кирила і Методія.

 

У Львові в неділю, 8 вересня, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку священнослужителі відправлять екуменічну панахиду, а відтак пройде громадське віче.

 

9 вересня делегація Львівщини візьме участь у меморіальних заходах у Києві. 10 вересня у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України відкриють виставку, присвячену 75-річчю депортації українців із території «Закерзоння». 11 вересня відбудеться пресконференція за участі авторів фільму «Рубіж. Грубешівська операція» у Планеті кіно ТЦ «Форум Львів», а відтак його прем’єрна презентація.

 

26 вересня у Львові розпочнеться міжнародна наукова конференція «Депортації в системі злочинів тоталітарного комуністичного режиму (до 75-х роковин депортації кримських татар та початку депортації українського населення з українських земель в складі Польщі)» та презентація виставки, присвяченої 75- річчю депортації українців із території «Закерзоння», в Українському католицькому університеті. 27 вересня конференція триватиме, також відбуддеться презентація виставки в Історико-краєзнавчому музеї.

 

Для довідки:

 

Депортація українців із територій Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини відбулася внаслідок укладеної між УРСР і Польським комітетом національного визволення Угоди про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян із території УРСР. Ця угода передбачала переселення українського населення, що проживало в межах повоєнної Польщі, до України, натомість поляки поверталися у свою країну. При цьому люди залишали на покинутих місцях практично все нажите – житло, майно, землю, худобу.

 

Акція мала бути добровільною, проте не знайшла особливого відгуку серед українців. Лише близько 80 000 із них переїхали до УРСР за власним бажанням. Іншим – а це більш ніж 400 тисяч осіб – «допомагали» виселятися окремі підрозділи польської армії. Тож процес депортації у 1944–1951 роках мав форму військових операцій проти мирного населення, супроводжувався порушеннями прав, повною забороною переселенцям повертатися на рідні землі, вилученням майна, безальтернативним закріпленням за поселеннями на новому місці, покидати які було заборонено, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Це призвело до руйнування української культурної та історичної спадщини, поставило під загрозу знищення низки етнографічних груп українського народу. Метою депортацій було практичне призупинення тисячолітнього існування найзахіднішої гілки українства.

 

Загалом під час проведення акції було переселено 122 454 українські родини (482 109 осіб).

 

06.09.2019