Суд дав згоду на арешт ексголови НКРЕКП у справі "Роттердам+".

 

Солом’янський суд Києва дав дозвіл на затримання колишнього голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка.

 

Про це розповів директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Солом’янський райсуд дав дозвіл на затримання Дмитра Вовка", – сказав Ситник.

 

Директор НАБУ додав, що це є одним із кроків для оголошення колишнього голову НКРЕКП у міжнародний розшук Інтерполу. Ситник відмовився повідомити, в якій країні наразі перебуває Дмитро Вовк.

 

Сам Вовк заявив про те, що ані його, ані адвокатів не повідомили належним чином про проведення суду. Він написав на своїй сторінці у Facebook, що "НАБУ не спроможне на відкритий конкурентний процес, бо вони в ньому «всуху» програють".

 

"Ми досі не отримали рішення суду. Після отримання та вивчення – приймемо рішення щодо подальшого захисту", – додав Вовк.

 

Національне антикорупційне бюро раніше оголосило в розшук колишнього голову НКРЕКП Дмитра Вовка. Його викликали до НАБУ на 14 серпня, проте той так і не з'явився – відтак правоохоронці відкрили розшукову картку.

 

У 2016 році Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг на чолі з Дмитром Вовком постановою №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію (формула "Роттердам+"). Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

 

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу "Роттердам+".

 

19 червня 2019 року представник Президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про "фактичну ліквідацію" "Роттердам+".

 

8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

 

06.09.2019