Болгарія попросила Росію не називати прихід Червоної армії «звільненням»

 

Болгарське МЗС вважає, що з приходом радянських військ у країні розпочалися репресії та багато інших негативних явищ.

 

 

Міністерство закордонних справ Болгарії звернулося до російського посольства в Софії з офіційною заявою, в якій попросило не вживати «сумнівного історичного терміну (звільнення)» в контексті приходу радянських військ у 1944 році. Відповідна заява з'явилася на сайті МЗС Болгарії у вівторок, третього вересня.

 

Підставою для звернення болгарського зовнішньополітичного відомства стала виставка Російського культурно-інформаційного центру під назвою «75 років звільнення Східної Європи від нацизму». Її заплановано відкрити в Софії дев’ятого вересня.

 

«Не заперечуючи проти внеску СРСР у розгром нацизму в Європі, ми не повинні закривати очі на той факт, що на щитах Радянської Армії народи Центральної та Східної Європи отримали півстолітні репресії, придушення громадянської самосвідомості, деформований економічний розвиток і відірваність від динаміки процесів у розвинених європейських країнах», – йдеться в заяві.

 

МЗС Болгарії також нагадало російським колегам, що СРСР фактично «оголосив війну Болгарії, щойно до влади прийшов новий демократичний уряд, який заявив про припинення зв'язків з нацистською Німеччиною».

 

Відома вже реакція росіян на заяву МЗС Болгарії. Посольство Росії в Софії заявило на своїй сторінці у Facebook, що «збентежено» нею. «Виставка спрямована винятково на ознайомлення болгарської громадськості з архівними матеріалами з російських фондосховищ», – запевнили російські дипломати.

 

 

04.09.2019