ВР скерувала до КС проєкти про зменшення депутатів на третину і позбавлення мандатів.

 

Верховна Рада України внесла до порядку денного сесії та скерувала до Конституційного Суду проєкт закону про внесення змін до Основного закону щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради до 300 депутатів і запровадження пропорційної виборчої системи. Проєкт №1017 подав до парламенту Президент Володимир Зеленський і визначив як невідкладний.

 

 

За початкове схвалення проєкту проголосували 258 народних депутатів: 237 голосів – фракція "Слуги народу" (із 252), 14 – "Батьківщини" – (із 24), 1 – "За майбутнє" (із 22) і 6 позафракційних.

 

Фракції "Голосу" і "Європейської солідарності" звинуватили депутатську коаліцію в спробах зазіхнути на парламентаризм через проштовхування проєкту без належного обговорення і консультацій та нехтування регламентом.

 

У своєму законопроєкті Президент України Володимир Зеленський запропонував у ст.76 Конституції закріпити положення про кількісний склад Верховної Ради в 300 народних депутатів (замість нинішніх 450).

 

В Основному законі пропонують прописати, що "народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні щонайменше останні п'ять років і володіє державною мовою".

 

У ст 77 Конституції пропонують закріпити, що Верховна Рада обирається за пропорційною системою. При цім залишається формулювання, що порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом.

 

Також Верховна Рада скерувала до Конституційного Суду законопроєкт №1027 про внесення змін до Основного закону, які дозволять позбавляти повноважень народного депутата за неперсональне голосування та прогули засідань.

 

За початкове схвалення проєкту проголосували 279 народних депутатів: 240 голосів – фракція "Слуги народу" (із 252), 14 – "Батьківщини" – (із 24), 15 – "Опозиційної платформи – За життя" (із 44) і 10 позафракційних.

 

У своєму проєкті Президент запропонував доповнити перелік умов для дострокового припинення повноважень народного депутата.

 

Так, у ст.81 Конституції України може з'явитися пункт про те, що достроково повноваження нардепа припиняються, якщо суд встановить факт неперсонального голосування. При цім позбавляти мандата пропонують і того, хто голосує, і того, за кого голосують.

 

Ще однією підставою для дострокового припинення повноважень члена парламенту стане його відсутність без поважних причин на третині пленарних засідань ВР або засідань парламентського комітету протягом однієї чергової сесії. У цьому разі повноваження припиняються за рішенням Верховного Суду.

 

03.09.2019