"Нормандська четвірка" зустрілася на рівні радників.

 

Політичні радники країн "нормандської четвірки" під час зустрічі в понеділок у Берліні обговорили виконання конкретних домовленостей, які відкриють шлях до зустрічі на вищому рівні.

 

Про це розповів міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, який виступав саме в ролі радника Президента, українським журналістам по завершенні майже 8-годинних переговорів, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Сподіваюся, що досягнуті домовленості, які ми збираємося виконати всі, будуть імплементовані ближчим часом і ми зможемо відкрити шлях до зустрічі на вищому рівні. Є певний успіх, на основі результатів якого ми збираємося базувати наступну зустріч лідерів", – сказав Пристайко.

 

Міністр додав, що він не може розкрити деталі, бо такою є домовленість чотирьох сторін.

 

Водночас Пристайко згадав серед конкретних домовленостей завершення демілітаризації Станиці Луганської, про котру лідери домовилися ще у 2016 році. "Саме тому ми збираємося довести до завершення цей процес розведення", – сказав Пристайко.

 

З його слів, для того, аби впевнитися у завершенні розведення сил, треба піти на відомі кроки: припинити стріляти, почекати сім днів, щоби пересвідчитися, що немає безпосередньої загрози обстрілів, і потім розводити – відвести озброєння і людей, зробити коридор, щоби почати розмінування, знімати фортифікаційні споруди, відновляти дороги. Ця процедура прописана, але весь цей час її не дотримувалися, зауважив міністр. Заради досягнення конкретного прогресу було вирішено докласти поки що всіх зусиль у Станиці Луганській замість визначених трьох ділянок розведення, почати відновлювати там міст.

 

Радники не говорили про обмін заручниками та полоненими, залишивши це питання відповідній підгрупі у рамках Тристоронньої контактної групи; про миротворчу місію на Донбасі; про "дорожню карту" виконання "мінських домовленостей", яку було домовлено розробити під час останнього саміту восени 2016 року. "На превеликий жаль, ті значні зусилля, які були вкладені в підготовку «дорожньої карти», не виправдалися", – констатував Пристайко.

 

Він наголосив, що команда Президента має намір "завершити війну якомога швидше".

 

03.09.2019