Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність.

 

Верховна Рада України ухвалила в остаточній редакції закон №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)", котрий позбавляє парламентарів імунітету.

 

За прийняття закону на засіданні ВР у вівторок проголосувало 373 народні депутати. Скасування недоторканності підтримали всі фракції, за винятком "Опозиційної платформи – За життя".

 

 

У засіданні ВР узяв участь Президент України Володимир Зеленський. Він закликав депутатів підтримати конституційні зміни як автор законодавчої ініціативи, хоча сам проєкт вносив ще його попередник Петро Порошенко. 

 

Зеленський, зокрема, розкритикував депутатів за те, що вони постійно тікали від обіцянки скасувати недоторканність. “Українські депутати зробили геніальне відкриття – вони винайшли вічний двигун, вічний двигун політичного життя. Працює просто: спочатку кандидати в депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють, потім народ забуває, а на наступних виборах кандидатам знову є що обіцяти”, – сказав Зеленський.

 

Президент заперечив аргументи депутатів, начебто відсутність імунітету сприятиме здійсненню політичних переслідувань. “Хочу розвіяти усі міфи та політичні маніпуляції: депутати не будуть нести відповідальності за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Ідеться про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності”, – зазначив Зеленський.

 

 

Законопроєкт №7203 передбачає виключення зі статті 80 Конституції положення, котре ґарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. У статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах (за винятком відповідальності за образу чи наклеп).

 

Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

 

Нагадаємо, Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня попередньо схвалила законопроєкт "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

 

Комітет Верховної Ради з питань правової політики 2 вересня затвердив висновок до законопроєкту, рекомендувавши підтримати його в остаточній редакції.

 

Згідно з Конституцією України, конституційні зміни вважають прийнятими, якщо після ухвалення у першому читанні проєкт отримав на наступній сесії конституційну більшість.

 

Де-юре, Голова ВР Дмитро Разумков закрив першу сесію 29 серпня, а 3 вересня відкрилася друга сесія ВР дев'ятого скликання.

 

03.09.2019