На виборах до ляндтаґу Саксонії переміг ХДС, Бранденбурґу – СДПН.

Існувала небезпека перемоги в цих двох східнонімецьких землях прокремлівської «Альтернативи для Німеччини».

 

 

Згідно з попередніми офіційними результатами, переможцями виборів до земельних парламентів Саксонії і Бранденбурґу, які відбулися в неділю, першого вересня, стали Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) відповідно. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle. Щоправда, обидві партії, котрі завжди врядували в згаданих федеральних землях, значно погіршили свої результати в порівнянні з попередніми виборами до ляндтаґів, які відбулися 2014 року. Соціал-демократи набрали в Бранденбурзі 26,2 (-5,7%) відсотка голосів, християнські демократи в Саксонії – 32,1 (-7,3%) відсотка.

 

 

Правопопулісти з прихильної до Кремля партії «Альтернатива для Німеччини» (АдГ) зуміли істотно зміцнити позиції і стали в обох землях другою за популярністю силою. У Бранденбурзі у них 23,5%, в Саксонії – 27,5%. Напередодні були реальні побоювання, що саме АдГ виграє вибори до ляндтаґів обох земель.

 

 

У Саксонії третьою силою стала теж прихильна до Кремля Ліва партія, у неї 10,4% голосів. У Бранденбурзі на третьому місці ХДС з 15,6% голосів. Тим часом «зеленим» теж вдалося поліпшити результат в обох землях – вони набрали 8,6% голосів в Саксонії і 10,8% в Бранденбурзі.

02.09.2019