Зеленський пообіцяв Дуді поступки у справі ексгумацій.

 

Президент України Володимир Зеленський домовився з президентом Польщі Анджеєм Дудою про перезавантаження двосторонньої робочої групи, котра опікується історичними питаннями. Зеленський також задекларував бажання розблокувати мораторій на проведення розшукових робіт в Україні, запроваджений після низки актів вандалізму на українських меморіалах у Польщі.

 

Про це Зеленський повідомив під час прес-конференції у Варшаві. У Польщі він бере участь в урочистих заходах на 80-ті роковини початку Другої світової війни.

 

 

"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні, а польська сторона опоряджає українські місця пам’яті в Польщі", – сказав Зеленський. Він також запропонував президенту Дуді спорудити на кордоні України та Польщі спільний меморіал примирення.

 

Президент України повідомив, що під час сьогоднішніх переговорів відверто обговорив з президентом Польщі всю наявну історичну проблематику.

 

"Радий, що у наших відносинах немає жодних питань, які ми не змогли б вирішити шляхом діалогу та порозуміння. Чудово усвідомлюємо, що напружені відносини України та Польщі стали б для наших недругів прекрасним подарунком, а отже – ми не повинні цього робити. Ми домовились оновити й перезавантажити двосторонню робочу групу, що працюватиме під патронатом обох президентів для того, щоб усі темні плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє", – сказав Зеленський, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

У суботу ввечері Володимир Зеленський також написав пост у Facebook, у котрому висловив думку, що президенти досягнули у Варшаві "не відлиги у відносинах, а прориву". 

 

"Ми зрушили з місця процес відновлення історичної справедливості: під нашим з Анджеєм Дудою патронатом буде відновлена робоча група зі, скажімо так, «обнулення» взаємних претензій – зокрема, спільні експедиції займатимуться пошуком і перепохованням на батьківщині загиблих польських та українських вояків і мирного населення. Це було дуже болюче питання, але величезна взаємна повага, політична воля будувати дружні стратегічні відносини України та Польщі допоможуть нам завершити цю роботу й перегорнути болючі сторінки спільної історії", – заявив Зеленський, додавши, що обидві сторони взаємно дбатимуть про пам’ятники та поховання українців у Польщі та поляків в Україні.

 

Під час же самої прес-конференції у Варшаві Президент додав, що українсько-польська спільна історія багата на приклади, якими треба пишатися. "Водночас, ми не заплющуємо очі й на спільні трагічні сторінки", – ствердив Зеленський.

 

Голова держави витягнув із кишені цікавий приклад – він згадав про те, як у 1853 році у Львові Ігнатій Лукасевич і Ян Зег винайшли гасову лампу. "Це знаковий приклад того, що коли поляки та українці працюють пліч-о-пліч – у цьому світі стає світліше", – зазначив Президент.

 

 

 

Анджей Дуда заявив: він направду хоче нормалізації зносин із Україною в сфері історичної пам’яті. Аби досягнути згоди в цій справі, слід гідно вшанувати пам’ять польських жертв, які полягли в Україні.

 

"Шлях до того лише такий, щоб вшанувати пам’ять кожної людини, яка загинула, яку вбили. Щоб повернути її ім’я та прізвище, тобто щоб вона мала свій надгробок. Щоб про неї згадали на дошці, яка означатиме колективну могилу. Ці елементи слід зреалізувати", – цитує "Польське радіо".

 

"Я попросив пана президента, щоб мораторій, введений попередньою владою України, скасувати. Пан президент повідомив мене, що тепер формується новий уряд, і пообіцяв мені, що це питання буде зреалізоване. Я попереджаю, це – елемент, який сьогодні має основне значення для поляків; дуже важливе, адже йдеться про вшанування пам’яті найближчих, щоб людина знала, де може своєму прадідові, дідові чи батькові засвітити лампадку", – зазначив Дуда.

 

Варшавські заяви викликали стурбованість серед українських діячів, котрі уже понад два роки вимагають засудити руйнацію українських пам'яток на території Польщі і відбудови меморіалів.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович застеріг, що політика односторонніх поступок не приведе до правдивого примирення.

 

"Певен, українські і польські політики мають робити все, аби пам‘ять про конфлікти минулого не стала джерелом непорозуміннь у сьогоденні. Але для цього потрібні конкретні кроки з двох сторін. Односторонні поступки України (скасування видачі дозволів на пошукові роботи на терені України) без очікуваних з боку Польщі (відновлення бодай одного із зруйнованих пам‘ятників) – лише погіршать ситуацію", – написав В'ятрович у Facebook

 

В'ятрович зазначає, що в Польщі припустилися низки антиукраїнських кроків і заяв за ці роки: ухвалили резолюцію про "геноцид поляків українськими націоналістами", передбачили кримінальну статтю за заперечення злочинів українських націоналістів" (частково скасовано), на територію Польщі не допустили секретаря державної міжвідомчої комісії з питань поховань Святослава Шеремету, порушили кримінальну справу проти історика Григорія Куприяновича, на 17 українських могилах і меморіалах вчинено акти вандалізму.

 

В'ятрович вважає, що односторонні поступки "утвердять не партнерські стосунки між нашими країнами, а стосунки домінування однієї над іншою" і "легалізують нав‘язування однією країною свого бачення минулого іншій". "Навіть більше – односторонні поступки стануть заохоченням для продовження тиску на Україну з боку інших держав (Угорщина, Румунія і особливо Росія), засвідчивши ефективність польської політики тиску і невміння/небажання української влади захищати українські національні інтереси", – застеріг В'ятрович.

 

31.08.2019