Родичі полонених чекають в аеропорту "Київ" приїзду поневолених.

 

В аеропорту "Київ" зібралися родичі українських політичних в'язнів та полонених в очікуванні прибуття бранців із Росії. З Москви та з Києва йде вал чуток про те, що поневолених звільнять у п'ятницю, а навіть чуток про те, що українці вже прибули до батьківщини – водночас, офіційного підтвердження цій інформації немає.

 

 

Родичі та журналісти почали збиратися в аеропорту ще з ночі, на тлі посилення чуток про початок операції обміну поневоленими.

 

О 1:52 новопризначений Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка поширив на власній сторінці допис френдеси Анни Ісламової (котра начебто працює в апараті Верховної Ради): "Молимося. Обмін завершився: Моряки, Сенцов, Карпюк, Балух, Гриб летять додому! Чекаємо". Цей Facebook-допис утвердив сподівання, що політв'язнів таки привезуть до України сьогодні.

 

Як заявила журналістка "Радіо Свобода" під час включення з аеропорту "Київ", низка родичів прибула до зали очікування саме після новин із медій, а не після отримання інсайдерської інформації. У родичів і самих немає даних про звільнення полонених.

 

На території аеропорту спостерігають багато правоохоронців та спецслужбістів, що справляє враження про достовірність чуток. Також удосвіта в "Києві" бачили секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Данилюка. Втім, виявилося, що він прибув у аеропорт у службових справах – візит за кордон.

 

О 8:34 Офіс Президента України поширив повідомлення: "Процес взаємного звільнення утримуваних осіб триває. Інформація про його завершення не відповідає дійсності. Вже не вперше ми бачимо інформаційний хаос, спричинений посиланням на непідтверджену інформацію та численні «джерела». Ми закликаємо розуміти наслідки дезінформації: це гра з емоціями суспільства. Коли взаємне звільнення утримуваних осіб завершиться, Офіс Президента повідомить про це на офіційних каналах".

 

 

Адвокат низки ув'язнених в Україні росіян Валентин Рибін назвав інформацію про обмін "фальстартом".

 

"Станом на сьогодні на ранок, на 9-ту годину, ніхто нікуди не летить. Всі громадяни Російської Федерації, а також громадяни України, які планують взяти участь в обміні, перебувають хто в пункті збору, а хто в місцях попереднього ув'язнення або відбування покарання", – сказав Рибін у зверненні на Facebook, закликавши чекати появи інформації з надійних джерел.

 

Як пише російське видання "Коммєрсант", у четвер у СІЗО "Лєфортово" зібрали три десятки українців – і вже засуджених, і під слідством. Очікують, що їх відправлять в Україну.

 

Згідно з інформацією видання, українців повертатимуть, застосовуючи різні механізми. Вже засуджених осіб, серед котрих Роман Сущенко, Олег Сенцов, Євген Панов, передбачається помилувати указом президента РФ і вислати на батьківщину, отримавши під обмін помилуваних росіян. У той же час, 24 українських моряків можуть відправити в Україну разом із матеріалами кримінального провадження для завершення слідства.

 

"За підсумками розслідування [щодо подій у Керченській протоці] можуть прийти до висновку про їхню невинуватість і звільнити, та це вже будуть дії не російського слідства, котре провадить ФСБ, а СБУ або прокуратури України", – пише "Коммєрсант".

 

Відомо, що низка українців, зокрема й Олег Сенцов, відмовилися писати прохання про помилування на адресу Владіміра Путіна, протестуючи проти визнання своєї провини.

 

30.08.2019