ВР попередньо схвалила зміни до Конституції про скасування недоторканності.

 

Верховна Рада України попередньо схвалила проєкт закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№7203).

 

Як передає аґенція УНІАН, за проєкт про попереднє схвалення цього законопроєкту проголосували 363 нардепів.

 

 

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада направила до Конституційного Суду для отримання висновків два законопроєкти про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

 

Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над президентським законопроєктом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (№7203/П1). Згідно з постановою, низка парламентських комітетів повинні були опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроєкту.

 

Того ж дня депутати не підтримали проєкту постанови №6773/П1, що стосувався подальшої роботи над законопроєктом в частині скасування депутатської недоторканності №6773, який ініціювали понад 150 депутатів.

 

Законопроєктом №7203 передбачено вилучити з чинної редакції Основного Закону норму про те, що "народні депутати не можуть без згоди Верховної Ради України бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані". При цім залишається норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

 

Законопроєкт передбача, що конституційні зміни набудуть чинності з 1 січня 2020 року.

 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що прийняття конституційного проєкту в другому читанні очікують у вересні. "Я думаю, що 3 вересня ми можемо очікувати, що депутати, включаючи мене, будуть просто звичайні люди. Нам потрібно буде мати 300 голосів. Наша фракція – це 254", – заявив Арахамія. 

 

У четвер Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив про закриття першої сесії ВР дев'ятого скликання. Згідно з календарним планом, затвердженим депутатами, відкриття другої сесії відбудеться 3 вересня. Конституційні зміни ухвалюють на двох чергових сесіях.

 

30.08.2019