Politico: Трамп може "заморозити" програми військової підтримки України.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп розглядає ідею з проведенням перевірки ефективності використання ресурсів, виділених у рамках програми безпекової допомоги Україні (Ukraine Security Assistance Initiative). Це може зумовити тимчасове "замороження" передбачених бюджетом США коштів.

 

Про це повідомляє видання Politico, покликаючись на джерела в Білому домі.

 

 

“Президент Дональд Трамп попросив свою команду з питань національної безпеки здійснити перевірку програми, відомої як «Ініціатива безпекової підтримки України», аби пересвідчитися, що кошти використовують найкращим чином для інтересів США", – заявив високопоставлений посадовець Білого дому.

 

Видання нагадує, що ідея пролунала на тлі дискусії довкола зміни ставлення Дональда Трампа до Росії, коли президент США виступав із ідеєю повернення Росії до "Великої сімки".

 

Інший співрозмовник Politico в адміністрації Трампа заявив, що президент США хоче переконатися, що інтереси США перебувають дійсно у пріоритеті, коли йдеться про програми іноземної підтримки. Ще його цікавить, чи інші країни (з числа союзників) "платять свою частку".

 

Згідно з даними видання, переглядом програми займаються радник президента США з національної безпеки Джон Болтон і міністр оборони Марк Еспер. 

 

Нагадаємо, акурат у ці дні радник президента США з національної безпеки Джон Болтон перебуває у Києві. У середу Болтон зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським.

 

 

Зустріч була присвячена обговоренню першочергових заходів для зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами, зокрема підготовці двосторонніх переговорів на рівні голів держав, повідомила прес-служба ОП.

 

Крім того, сторони обговорили можливості поглиблення українсько-американської співпраці у сферах безпеки та оборони, енергетичної безпеки, а також у питаннях реформування Збройних Сил України та української оборонної промисловості.

 

Володимир Зеленський подякував американській стороні за потужну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, послідовну офіційну політику щодо Криму та зусилля, спрямовані на досягнення прогресу у мирному врегулюванні на Донбасі.

 

Президент України висловив сподівання, що США зможуть більше залучатися до переговорного процесу стосовно Донбасу. Він зазначив, що Україна вітала б приєднання Сполучених Штатів до "нормандського формату".

 

Володимир Зеленський відзначив важливість консолідованої позиції США та інших партнерів України для забезпечення звільнення українських моряків та інших незаконно утримуваних громадян.

 

Напередодні Джон Болтон також висловив застереження щодо можливої співпраці України з Китаєм у військовій сфері – продажу акцій підприємства "Мотор-Січ" китайським підприємствам і передачу відповідних технологій.

 

29.08.2019