В Італії домовлено про створення урядової коаліції в новому форматі.

Таким чином від влади усунуто ксенофобську партію «Ліга»  під проводом «друга Путіна» Маттео Сальвіні.

 

 

В Італії лідери лівоцентристської Демократичної партії (PD) і популістського «Руху 5 зірок» (M5S) заявили, що вони дійшли згоди щодо створення коаліційного уряду. «Ми вважаємо, що це варто спробувати», – сказав національний секретар PD Нікола Дзінґаретті (Nicola Zingaretti), після того як зустрівся з президентом Італії Серджо Маттареллою, щоб повідомити йому про нову коаліцію. Про це інформує телерадіокомпанія ВВС.

 

Обидві партії домовилися, що все ще чинний прем'єр-міністр Джузеппе Конте (Giuseppe Conte) залишиться на посаді. Партії, які традиційно протистояли одна одній, провели кілька днів у складних перемовинах, після того, як минулого тижня розпалася попередня урядова коаліція, до складу якої входили M5S і ксенофобська партія «Ліга» на чолі з прихильним Кремля Маттео Сальвіні.

 

Лідер M5S Луїджі ді Майо (Luigi Di Maio) висловив задоволення тим, що PD погодилася на те, аби Конте залишився на своїй посаді. «У такі складні часи ми не могли іґнорувати нашу відповідальність», – сказав Дзінґаретті.

 

Якби демократи і  M5S не дійшли згоди, президент Серджо Маттарелла мав би сформувати тимчасовий технократичний уряд сам і призначити дострокові вибори.

 

Саме на дострокові вибори й розраховував Сальвіні, котрий фактично й спровокував розпад попередньої коаліції. Адже його партія нині перебуває на піку популярності в Італії. На травневих виборах до Європейського Парламенту «Ліга» випередила всі інші партії в Італії, отримавши 34% голосів. M5S, який прийшов до фінішу другим, набрав лише 17%. Створення нової коаліції змішує карти Сальвіні, адже у нього був шанс завоювати абсолютну більшість в парламенті й стати прем'єром.

29.08.2019