У Румунії розпалася урядова коаліція.

Альянс лібералів і демократів Румунії заявив про небажання працювати в уряді з соціал-демократами.

 

 

У Румунії розпалася правляча коаліція, яка перебувала при владі з 2016 року. У понеділок, 26 серпня, про припинення співпраці зі Соціал-демократичною партією Румунії оголосив співкерівник Альянсу лібералів і демократів (ALDE) Келін Попеску-Терічану (Calin Popescu Tariceanu). Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Попеску-Терічану обґрунтував рішення партії тим, що соціал-демократи не консультувалися з лібералами під час ухвалення низки рішень, що призвело до втрати довіри. Він зажадав від чотирьох міністрів, які представляють ALDE в уряді , залишити свої посади.

 

Керівниця уряду Віоріка Денчіле (Viorica Dancila), яка презентує Соціал-демократичну партію, відмовилася йти до демісії. Вона на своїй сторінці в Facebook заявила, що соціал-демократи мають намір продовжувати виконувати урядові обов'язки, але цього разу за підтримки депутатів інших партій. Для того, щоб уникнути позачергових виборів, СДП потрібно знайти нового коаліційного партнера. За планом парламентські вибори в Румунії мають відбутися наприкінці 2020 року. Зараз соціал-демократи диспонують 205-ма з 465-и парламентських крісел.

 

Конфлікт між ALDE і СПД загострився після того, як соціал-демократи вирішили висунути Віоріку Денчіле на посаду президента країни, вибори якого пройдуть 10 листопада 2019 року. На вибори піде також чинний президент Румунії Клаус Йоганніс, етнічний німець, послідовний критик уряду. Якщо жоден з кандидатів не набере більше як 50 відсотків голосів, 24 листопада пройде другий тур.

27.08.2019