Макрон: Саміт "Нормандської четвірки" відбудеться у вересні.

 

Президент Франції Емманюель Макрон повідомив про те, що саміт "Нормандської четвірки" відбудеться упродовж лічених тижнів, у вересні. З його слів, лідери "Групи семи" (G7) підтримали проведення саміту за участю України, Франції, Німеччини та Росії у найближчий час.

 

Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон на підсумковій пресконференції за результатами саміту G7 у французькому Біарріці, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Макрон, зокрема, оприлюднив коротку заяву глав держав та лідерів G7, яку лідери ухвалили замість традиційного комюніке.

 

"Україна, Франція і Німеччина організовують саміт у нормандському форматі упродовж найближчих тижнів з метою отримання конкретних результатів", – йдеться у заяві.

 

Президент Франції уточнив, що "нормандський" саміт може відбутися у вересні.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила інтерес до проведення саміту у короткі терміни.

 

"Тут (у Біарріці, – Z) ми отримали підтримку щодо продовження процесу стосовно України та імплементації "мінських угод". Це, безумовно, призведе до підготовчої роботи до майбутньої зустрічі в "нормандському форматі" на рівні керівників, тобто президента Путіна, президента Зеленського, президента Макрона і мене. Це має відбутися дуже швидко", – заявила Меркель.

 

Напередодні вона зазначила, що Франція та Німеччина хочуть організувати саміт "четвірки" після зустрічі на рівні радників і, якщо буде доречно, міністрів закордонних справ, і також запевнила, що це відбудеться швидко, в Парижі. Завдання – "досягти певного прогресу". У Меркель є враження, що з президентом Зеленським це можливо.

 

"З доброю волею з обох сторін ми мали б можливість рухатися вперед", – сказала канцлер ФРН.

 

Меркель підтвердила, що лідери G7 говорили на тему Росії та України, зазначивши, що лунали як спільні, так і різні думки. Меркель запевнила, що Німеччина потребує прогресу в імплементації "мінського процесу", щоб можна було знову говорити про включення Росії у формат G7. Таку думку, підкреслила канцлер, поділяють і інші учасники G7.

 

26.08.2019