Радіоактивна хмара від вибуху при випробовуванні російської ядерної ракети пройшла по Україні.

 

Виконавчий секретар Організації з дотримання Договору про заборону випробувань ядерної зброї опублікував мапу поширення заражених повітряних мас з Архангельської області, які сягнули півдня і сходу України.

 

 

8 серпня на полігоні міністерства оборони Росії в Архангельській області, за 30 кілометрів від Сєверодвінська, поруч з селищем Ньонокса, під час випробування рідинної реактивної рухової установки стався вибух. Американські військові експерти ідентифікували, що катастрофа сталася з гучно рекламованою ракетою з ядерною силовою установкою 9M730 «Буревестник», яку НАТО класифікує як SSC-X-9 Skyfall. Цю інформацію підтвердив потім і президент Трамп, додавши, що «Вибух російської Skyfall змусив людей хвилюватися про забруднення повітря в районі випробувань і далеко за його межами».

 

Російська держкорпорація «Росатом» повідомила, що внаслідок аварії на ракетному полігоні Біломорської військово-морської бази загинуло п’ятеро (за іншими даними, семеро) її працівників, ще троє отримали травми і опіки різного ступеня тяжкості. Лікарів не попередили про радіацію при лікуванні постраждалих від вибуху ракети. В організмі кількох медиків знайшли цезій-137.

 

Після вибуху мешканцям Сєверодвінська та сусідніх сіл представники місцевої влади порекомендували пити йод і не виводити дітей на прогулянки. За словами мешканців міста, після повідомлень про вибух дітей у міських дитсадках повели з двору в приміщення і сказали батькам не виводити їх увечері на вулицю. Влада визнала, що прилади зафіксували в місті короткочасне підвищення радіаційного фону, але через деякий час він нібито нормалізувався.

 

Увечері щось дивне сталося в Москві: близько восьмої години федеральні телеканали перервали трансляцію програми, 14 хвилин повторюючи штормове попередження МНС з вимогою зачинити вікна і не виходити надвір через шквал. Тимчасом вітер в Москві був 3 бали за  шкалою Бофорта ("тихий"), а дощу майже не було.

 

На цьому не закінчилося. Після вибуху на ракетному полігоні в Росії раптово вимкнулися  станції, що фіксують радіоактивні частинки в атмосфері, — на об'єктах військового відомства «пропав зв'язок». Причому вимкнулися саме ті станції, через які проходили повітряні маси з району вибуху. Після 8 серпня перестали передавати інформацію в систему дві станції в Європейській частині Росії (в Кірові і Дубні), а після 13 серпня — ще дві в Сибіру (Алтай і Якутія) і на півночі Далекого Сходу (Чукотка). Оператором станцій є Міноборони, воно ж проводило випробування, в результаті яких стався вибух.

 

У Росії є сім з вісімдесяти радіонуклідних станцій Міжнародної системи контролю за ядерними випробуваннями, що аналізують проби повітря і шукають в них радіоактивні матеріали та інші продукти ядерного розпаду. Сенсори радіонуклідних станцій вивчають спектри гамма-випромінювання, за яким визначають вміст в повітрі різних радіоактивних ізотопів. Щодня кожна станція відправляє дані спектрів в Міжнародну систему моніторингу Організації щодо дотримання Договору про всеосяжну заборону випробувань ядерної зброї.

 

В коментарі "МК" завлабораторії радіоізотопного комплексу РАН Борис Жуйков пояснив: "Саме по собі те, що станції перестали передавати дані, ще ні про що не говорить. Станцій дуже багато, з тих чи інших причин деякі з них можуть не працювати, тут нічого дивного немає. І все ж є дещо дуже важливе і дивне. Ці станції не тільки визначають рівень радіоактивності, а й те, яка це конкретно радіоактивність. А ось це надзвичайно важливо. По-перше, з точки зору розуміння того, що там сталося. Якби хоч якась станція повідомила склад радіонуклідів, все було би значно ясніше. Припустимо, що це великий-великий секрет. Але ж це важливо і з точки зору безпеки населення. Бо є радіонукліди, які емітують дуже слабкі гамма-промені, і це означає, що їх стандартними дозиметрами майже неможливо помітити — буде фіксуватися лиш дуже маленьке підвищення фону. Але в той же час альфа-активність цих радіонуклідів, як, наприклад, плутонію 238-го, буде дуже велика, і це може становити небезпеку для населення. Тому важливо не стільки те, наскільки там був перевищений фон, а й те, який саме радіонуклід експлодував. І цього досі не повідомляють . А це питання станції повинні були з'ясувати і оприлюднити. Адже там було значне перевищення фону. Визначити радіонукліди при такому перевищенні фону не становить жодної проблеми, але це з якоїсь причини досі не зроблено". 

 

В Організації з дотримання Договору про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою — їй належить міжнародна система контролю — прямо пов'язали відключення станцій з аварією на ракетному полігоні Ньонокса. За даними Виконавчого секретаря організації Лассіна Зербо, відключення станцій збіглося за часом з поширенням повітряних мас з Архангельської області на північ Євразії.

 

В неділю він затвітив відео поширення цих повітряних мас з радіонуклідами з Сєверодвінська. Спочатку радіоактивна хмара пройшла через європейську частину Росії, потім повернула в Сибір, звідки частина вирушила на північ Красноярського краю і далі на схід, а частина — в Монголію і Середню Азію. Інша частина з півдня Росії повернула на захід і в ніч на 13 серпня досягла східних кордонів (нині окупованої частини) України, а ввечері – Криму і півдня Херсонської та Запорізької областей. Наступного дня хмара накрила Одеську, Миколаївську області та короткочасово сягнула Черкас, потім відступила на південь, щоб 15-го серпня знову повернути на північ — аж до Києва, а 16-го — до Харкова. І тільки 18-го серпня західний вітер витіснив хмару на територію Росії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
В лівому верхньому куті кожного кадру зазначена дата і час

 

Радіацію також зафіксувала станція, що не входить в систему моніторингу, на півночі Норвегії, але вітер з Ньонокси дув в інший бік, тому вона отримала не надто багато даних, хоч на основі ізотопного складу радіоактивних аерозолів і газів можна досить точно визначити, який саме процес з якими саме матеріалами призвів до викиду: саме тому Росія, навіть вже визнавши радіоактивний вибух, відключила станції. Чутливість сенсорів станцій дозволяє вченим припустити навіть конструкцію конкретного пристрою, який було підірвано при випробуваннях. Тому Росія, не зважаючи на питання безпеки здоров'я населення, не хоче розкривати дані, за якими теоретично можна встановити конструкцію новітньої ракети.

 

Вацлав Радзивинович зазначає в нинішній "Ґазеті Виборчій", що це далеко не перший випадок, коли захист секретів російських військових важливіший за захист життя і здоров'я громадян, згадуючи, зокрема, випадок в московському театрі на Дубровці в 2002 році, коли загинуло більше ста звільнених від терористів заручниками тільки тому, що спецслужби не хотіли повідомити лікарям секретного складу газу, яким вони труїли і терористів разом з їхніми заручниками.

 

 

22.08.2019