В ОБСЄ назвали теперішнє перемир'я на Донбасі найдієвішим.

 

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Зайдік вважає теперішнє перемир'я на Донбасі ефективним.

 

 

Про це він сказав журналістам у середу в Мінську, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Перемир'я, яке узгодила ТКГ і яке почало діяти 21 липня, продовжує давати плоди. Порівняно з іншими перемир'ями, які оголошували раніше, воно є найдієвішим", – констатував представник ОБСЄ.

 

З його слів, через 30 днів після оголошення перемир'я середня кількість порушень режиму припинення вогню залишається значно нижчою, ніж була раніше.

 

Також, згідно з даними СММ ОБСЄ, від початку перемир'я не було зареєстровано жодної цивільної жертви. "Хоча, на жаль, одна людина дістала поранень", – зауважив Зайдік.

 

"Це явно доводить важливість прийнятих нами домовленостей про перемир'я", – наголосив спецпредставник ОБСЄ.

 

Крім того, з його слів, на засіданні в середу учасники "мінської" групи обговорили підготовку до проведення ремонту моста у Станиці Луганській і погодили подальші необхідні для цього кроки. "Сторони через мене обміняються листами про завершення розмінування і готовність розпочати ремонтні роботи, зокрема усунення фортифікаційних споруд. І, до речі, я щойно отримав ці повідомлення від української сторони", – сказав Зайдік.

 

Робоча група з безпеки, продовжив спецпредставник, обговорила тему поновлення розведення сил і засобів у Золотому й Петровському.

 

Українська сторона підтвердила зацікавлення в стійкому "режимі тиші". 

 

"Тристороння контактна група зазначила, що загалом режим тиші, оголошений 21 липня 2019 року, має сприятливий вплив на безпекову ситуацію на Донбасі, хоча, на жаль, не обійшлося без втрат", – прокоментувала прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

 

Вона наголосила, що подальше безстрокове дотримання режиму тиші є особливо важливим у контексті початку нового навчального року.

 

22.08.2019