Німеччина і Велика Британія виступають проти долучення Росії до «Великої сімки».

Про це голови урядів двох країн заявили на зустрічі в Берліні.

 

    

Про те, що Росію ще зарано повертати до G7, заявила в Берліні бундесканцлерка ФРН Анґела Меркель на зустрічі з британським прем'єр-міністром Борисом Джонсоном. «Перемовини з президентом Росії Володимиром Путіним, наприклад про виконання Мінських домовленостей, частково просунулися вперед, але причини, за які Росію вигнали з "групи восьми", залишаються», – підкреслила Меркель, маючи на увазі анексію Криму та інвазію Москви на сході України.

 

Джонсон зазначив, що підтримує Меркель в цьому питанні. «З огляду на те, що трапилося в Солсбері і в Україні, я повинен сказати, що солідарний з Меркель у позиції, що Росії поки що не час повертатися до G7», – сказав він. Про це повідомив німецький телеканал ZDF.

 

Тим самим Меркель і Джонсон відхилили пропозицію повернути Росію у «Велику сімку», висловлену президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом незадовго до саміту G7, який пройде з 24 до 26 серпня 2019 року під головуванням Франції в Біарріці.

 

Ще напередодні німецько-британської зустрічі на найвищому рівні офіційний речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) висловило незгоду з президентом США Дональдом Трампом, котрий допустив можливість повернення Росії до G7. «Росію виключили з формату G7 після анексії Криму, яка суперечить міжнародному праву, та дестабілізації на сході України. Обидві ці обставини, як і раніше, існують. Тільки коли стан речей зміниться, можна вести перемовини про евентуальну участь Росії», – заявив Зайберт в середу, 21 серпня, в Берліні.

 

Нагадаємо, що на торішній зустрічі «Великої сімки» в Канаді Анґела Меркель також виступила проти пропозиції Трампа повернути Росію до G7, обґрунтувавши свою позицію відсутністю поступу в мирному врегулюванні конфлікту в Україні.

22.08.2019