У Росії пишуть про підготовку звільнення українських поневолених.

 

П'ятьох українських політв'язнів, котрих наразі звезли із виправних колоній до московського слідчого ізолятора "Лєфортово", можуть видати в Україну. При цім вони нібито повернуться на батьківщину для продовження відбування покарання.

 

Про це повідомляє російська інформаційна аґенція "Інтерфакс", покликаючись на обізнане джерело.

 

Павло Гриб

 

Зі слів співрозмовника, наразі "обговорюють формат цієї процедури" – видачі в'язнів Україні для продовження ув'язнення, призначеного судами в Росії. Раніше подібну процедуру застосували щодо політв'язня Сергія Літвінова. Він відбув декілька місяців у закладі ув'язнення на Харківщині, але врешті Президент України Володимир Зеленський помилував його і той вийшов на свободу.

 

Напередодні, 20 серпня, правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що засуджених у Росії п'ятьох громадян України перевели із виправних колоній у слідчий ізолятор "Лєфортово" в Москві. Правозахисники зробили висновок про звезення поневолених до Москви на тій підставі, що 20 серпня в "Лєфортово" прийняли передачі для Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка. 

 

Російська журналістка Вікторія Івлєва підтвердила: в "Лєфортово" прийняли передачу для Балуха, Клиха, Кольченка, Гриба та Карпюка. "Сьогодні вранці з Льошею Боганцевим поїхали навмання в «Лєфортово», зібравши п’ять передачок. Всі передачі взяли. У передачах: грудинка, сир, сир, масло, молоко, сметана, лимони, часник, персики, огірки, помідори, зелень, філе форелі, чай, кава, цукор, круасан, буряк варений в вакуумі, горіхи", – написала Івлєва у Facebook.

 

Відповідаючи на запитання, чи це означає, що політв’язні справді в Москві, Івлєва відповіла: "Я всередині СІЗО не буваю, права такого у мене немає, але не бачу сенсу приймати передачі для людей, яких там немає. Все, що ми зробили, – це віднесли передачі, і у нас їх прийняли. Думаю, решта – справа адвокатів".

 

А вже о 15:53 середи (київський час) Івлєва повідомила, що передачі також прийняли на імена Романа Сущенка, Олексія Сизоновича та Євгена Панова. 

 

Кілька днів тому, 19 серпня, російський адвокат Алєксєй Барановскій розповів про те, що Микола Карпюк вибув із російської тюрми "Владімірскій централ", а Володимира Балуха вивезли із колонії міста Торжок Тверської області. Тоді правник припустив, що "найближчим часом із Росії в Україну можуть повернутися декотрі українські політв'язні". 

 

У середу, 21 серпня, також і російське видання "Коммєрсант" пише, покликаючись на джерела, близькі до переговорів: Росія та Україна вийшли на фінальну стадію узгодження обміну утримуваними на території двох країн особами.

 

 

Принципової домовленості про звільнення моряків досягнули Володимир Зеленський і Владімір Путін під час телефонної розмови 11 липня.

 

Співрозмовник каже, що списки для обміну наразі узгоджують. Він сказав, що повернутися в Україну мають моряки, але припустив, що Росія може видати "і інших осіб".

 

21.08.2019