ВРП відмовилася відсторонити голову одіозного Окружного адмінсуду Києва.

 

Вища рада правосуддя залишила на посаді суддю Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

 

Відповідне рішення оголосили під час засідання ВРП.

 

Таким чином ВРП відмовила у клопотанні Генпрокуратури про відсторонення Вовка від посади судді.

 

 

На початку засідання Павло Вовк заявив про те, що склав повноваження голови Окружного адміністративного суду Києва.

 

"Я за власним бажанням зняв з себе повноваження голови суду", – сказав Вовк, додавши, що він склав обов'язки керівника з 1 серпня.

 

Нового голови ОАСК поки що не обрали. Виконувачем обов'язків голови суду призначено Володимира Келеберду.

 

Крім того, Вовк зазначив, що пішов у відпустку після складання повноважень.

 

Суддя заперечив пред'явлені йому підозри в ухваленні незаконних рішень і втручанні в роботу держорганів. Вовк вважає, що оприлюднені правоохоронцями матеріали прослуховування його кабінету є змонтованими.

 

"Моя позиція – записи не відповідають дійсності", – цитує "Громадське".

 

На думку судді, замовником його переслідування є Петро Порошенко, який нібито мститься йому за рішення про незаконність націоналізації "Приватбанку".

 

Нагадаємо, 26 липня детективи Національного антикорупційного бюро разом з управлінням спецрозслідувань Генеральної прокуратури України прийшли з обшуками в Окружний адміністративний суд Києва. Прокуратура підготувала повідомлення про підозру для керівництва і чотирьох суддів ОАСК за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

ГПУ допитала голову ОАСК Павла Вовка та вручила йому підозру у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

Член Громадської ради доброчесності, адвокат родин Небесної сотні Роман Маселко розкритикував рішення ВРП.

 

"Дива не трапилось. Вища рада правосуддя відмовила у відстороненні Павла Вовка. Попит на вовче правосуддя ще дуже високий", – прокоментував Маселко у Facebook.

 

Укранська правнича фундація DEJURE підозрює, що теперішня влада намагатиметься надалі користати з послуг "кишенькового" Окружного адміністративного суду.

 

"Чинні органи суддівського врядування не заслуговують на довіру і мають бути реорганізовані. Більшість парламентських партій нового складу Верховної Ради підтримали “Порядок денний встановлення справедливості”. А від представників коаліції “Слуга народу” неодноразово лунали заяви про те, що судова реформа в пріоритеті і що в перші ж дні роботи нового парламенту будуть ухвалені рішення, спрямовані на перезавнтаження органів суддівського врядування. Дуже чекаємо на початок роботи Верховної Ради ІХ скликання і прийняття відповідних рішень. Водночас, дуже непокоїть можливий зв’язок прийнятих сьогодні рішень з представниками чинної політичної влади. Сподіваємося, вони пам'ятають, до чого доводить імітація і бажання контролювати суди замість справжньої судової реформи", – ідеться у заяві фундації.

 

DEJURE нагадує, що доповідачем у справі про відсторонення Вовка був голова ВРП Володимир Говоруха, якого нещодавно бачили в Офісі Президента України. 

 

Організація стурбована тим, що ВРП не побачила ознак кримінального правопорушення в записах, опублікованих НАБУ та Генеральною прокуратурою. Експерти нагадують, що серед багатьох епізодів на плівках "засвітилася" інформація про можливість призначення Андрія Солодкова членом ВККС за квотою голови Державної судової адміністрації України, і акурат вчора наказом голови ДСА таке призначення відбулося.

 

20.08.2019