Двох учасників "русской вєсни" із Одеси звільнили з-під варти.

 

Двох учасників "русской вєсни" із Одеси, підозрюваних у сепаратизмі та антидержавницькій діяльності, Сергія Долженкова і Євгена Мефьодова відпустили з-під варти під грошову заставу 19 серпня.

 

Фотографію обвинувачених поблизу Миколаївського СІЗО оприлюднив народний депутат Верховної Ради 8-го скликання (фракція "Опозиційного блоку") Олександр Білий у Facebook.

 

 

Зі слів Білого, до звільнення доклалися адвокат Валентин Рибін і народний депутат Микола Скорик.

 

Скорик підтвердив інформацію про звільнення Долженкова і Мефьодова. 

 

"Я не вносив своїх грошей, але я допоміг родині знайти людей, які знайшли гроші", – сказав він у коментарі "Радіо Свобода".

 

Відпустити під заставу колишніх антимайданівців дозволили 16 серпня – відповідне рішення ухвалила суддя Центрального районного суду Миколаєва Катерина Лагода. Вона, зокрема, послалася на рішення Конституційного Суду стосовно того, що утримання в СІЗО не є єдиною формою запобіжного заходу для підозрюваних в терористичній діяльності.

 

Арешт із можливістю внесення застави в розмірі 80 неоподатковуваних мінімумів кожному (близько 153 тисяч гривень) Мефьодову і Долженкову призначили до 12 жовтня 2019 року. Раніше їх утримували в слідчому ізоляторі без можливості внесення застави.

 

На засідання суду 16 серпня приїхало до двох десятків одеських активістів, які раніше відвідували судові засідання у справах 2 травня в Одесі.

 

І Долженков, і Мефьодов були затримані ще в травні 2014 року як підозрювані у справі з організації масових заворушень 2 травня 2014 року. Обидва, за версією обвинувачення, були в лавах проросійських активістів. Зокрема, Долженков керував групою антимайданівців, які йшли маршем зі свого табору до місця збору проукраїнських активістів.

 

У вересні 2017 року обидва були виправдані колегією суддів Чорноморського міського суду, але в той же час затримані за новими обвинуваченнями.

 

У новому кримінальному провадженні Долженка і Мефьодова, який є російським громадянином, підозрюють за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність України), статтею 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і частиною 1 статті 14, частиною 1 статті 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України. Йдеться вже не про одеські події, а про автопробіг антимайданівців в Миколаєві, який відбувся в лютому 2014 року.

 

Слідство в усіх "справах 2 травня" в Одесі досі триває. На п’яту річницю цих подій слідству та судовим засіданням свій звіт присвятила Моніторингова місія ООН з прав людини.

 

19.08.2019