На сільському обійсті під Шумськом виявили поховання XII ст.

 

Поховання літописного Шумська, датоване XII-XIII століттями, виявили на сільському подвір'ї в Онишківцях у Шумському районі на Тернопільщині. Місцеві мешканці натрапили на захоронення випадково, під час ремонтних робіт над пивницею. Виявивши під землею людський череп, вони звернулися до археологів.

 

Про це пише видання terminovo.te.ua.

 

  

 

"Садиба розташована на давньоруському цвинтарі, який входив у комплекс літописного Шумська. У XIX ст. там були зафіксовані курганні і грунтові поховання", – прокоментувала директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

 

З її слів, на території обійстя зафіксували поховання ще двох людей, але їх не чіпали. "Щоб робити дослідження, треба відкривати всю територію. Ми забрали лише те пошкоджене поховання, а решту залишили до кращих часів. Може, туди організуємо експедицію", – зазначила Ягодинська.

 

 

Скелет передадуть у відділ біоархеології інституту археології НАН України. "Там збирається непогана колекція кістяків з нашої території. До розкопок в Шумську та Кордишеві у них взагалі не було колекції з нашої області. А тепер потрохи підзбируються, і тоді можна говорити про населення цієї території, демографію, хвороби, можуть проводити антропологічні дослідження", – додала археологиня.

 

Родина, яка звернулася до археологів, не знала, що на її подвір’ї був цвинтар. Льох збудували ще у першій половині XX століття; відтоді на таку глибину, очевидно, ніхто не копав.  

 

19.08.2019