Зеленський закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом.

 

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Держави Ізраїль із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу.

 

Про це Зеленський заявив в Києві на спільному брифінгу з прем’єр-міністром Держави Ізраїль Біньяміном Нетаньягу, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Україна та Ізраїль мають давні тісні історичні зв'язки. Наші народи спільно пережили усі трагедії новітньої історії – Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим. Я знаю, як засоби масової інформації позитивно висвітлюють відвідання у ході візиту прем'єр-міністром Ізраїлю Національного меморіалу жертв Голодомору. Розумію, як тепло це буде сприйнято українським суспільством. Я звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу", – сказав Зеленський.

 

Голова держави нагадав, що разом з Нетаньягу вшанує жертв масових розстрілів та Голокосту в Бабиному Яру.

 

"Все це гіркі моменти нашої спільної історії, які повинні об'єднувати нас з надією про світле майбутнє та неможливість повторення подібних трагедій", – акцентував Президент України.

 

Прем’єр-міністр Ізраїлю запросив Володимира Зеленського відвідати Єрусалим.

 

"Я тут був 20 років тому і бачу ті зміни, що відбулися, і бачу ваше бажання пришвидшувати ці зміни. Отже, хочу скористатися можливістю та запросити вас до Єрусалима. Ми вже погодилися, що це буде наступного тижня... Ну, якщо не наступного тижня, то принаймні дуже скоро. Запрошуємо до нашої столиці", – сказав Нетаньягу.

 

Він додав, що "обидві наші країни є молодими і наші народи мають дуже багато чого спільного протягом століть".

 

 

Володимир Зеленський заявив про те, що Україна має намір переймати досвід Ізраїлю, а насамперед у сфері безпеки та оборони.

 

"Ми детально обговорили наші двосторонні відносини та шляхи їхнього поглиблення. Ми почали з питання, в якому наші ізраїльські друзі знаються краще за інших, – це питання війни та безпеки", – сказав Зеленський.

 

Президент подякував ізраїльській стороні за незмінну підтримку територіальної цілісності України та стійку позицію щодо війни на Донбасі й анексії Криму з боку Російської Федерації.

 

"Нам як державі є чому вчитися в Ізраїлю, особливо в питаннях безпеки та оборони, і ми обов'язково будемо це робити", – підкреслив Президент.

 

Зеленський і Нетаньягу взяли участь у підписанні низки двосторонніх угод.

 

В. о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства та розвитку сільських територій Держави Ізраїль щодо співпраці в галузі сільського господарства, перелічує пресова служба Президента.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Державі Ізраїль Геннадій Надоленко та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон підписали Угоду між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Держави Ізраїль про сприяння вивченню мови іврит у закладах освіти України та вивченню української мови у закладах освіти Держави Ізраїль.

 

Крім того, посли двох держав підписали Програму співробітництва в галузях освіти, культури, молоді та спорту між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль на 2019-2022 роки.

 

Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олексій Перевезенцев та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Ізраїльським патентним відомством Міністерства юстиції Держави Ізраїль.

 

19.08.2019