Росія перекинула бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю, до кордону зі США.

Потенційними об’єктами їхньої атаки можуть стати розташовані на Алясці радари і стартові позиції перехоплювачів протиракетної оборони США.

 

 

Два російські надзвукові бомбардувальники-ракетоносці Ту-160, здатні нести ядерну зброю, здійснили безпосадковий переліт на аеродром Анадир у Чукотському автономному окрузі, який межує через Берингову протоку з американським штатом Аляска.

 

«Передислокацію здійснено в рамках планового льотно-тактичного навчання. Мета навчання – відпрацювання завдань перебазування на оперативні аеродроми, а також польотів із виконанням дозаправки в повітрі», – заявило Міністерство оборони Росії. Навчання триватиме до 18 серпня. За даними оборонного відомства Росії, в ньому задіяні близько 10 літаків Ту-160, Ту-95МС, а також Іл-78.

 

Стратегічний бомбардувальник Ту-160, якого в Росії називають «Білим лебедем», – надзвуковий літак, створений ще в часи СРСР. Він може подолати без дозаправок відстань у 12 тисяч кілометрів. На його борту можуть бути розміщені до 12 ядерних ракет малої дальності. У повідомленні російського Міноборони кажуть, що два Ту-160 за вісім годин подолали відстань у шість тисяч кілометрів, яка розділяє базу ВПС на заході Росії від чукотського Анадиря.

 

«Від Анадиря до Аляски менше за 600 кілометрів – для Ту-160 це 20 хвилин ходу разом зі злетом і набором висоти. Можливості ракет, які несе літак, дозволяють пускати їх, не виходячи з повітряного простору Росії. За необхідності першочерговою метою ракетоносців можуть стати розміщені на Алясці радари і стартові позиції перехоплювачів протиракетної оборони США», – так представники російської армії коментують новину про переліт бомбардувальників у офіційному друкованому органі російського уряду – «Российской газете».

 

Раніше американські винищувачі неодноразово вилітали на перехоплення російських військових літаків. Так, у травні 2017 року були не перехоплені ракетоносці Ту-95 і винищувачі Су-35, вони наблизилися на відстань близько 80 км до населеного пункту Пойнт-Гоуп на західному узбережжі Аляски. У травні й вересні 2018 року американські винищувачі перехоплювали бомбардувальники Ту-95 поблизу Алеутських островів. У травні 2019-го літаки ВПС США знову піднімалися на перехоплення російських Ту-95 і Су-35, які опинилися в зоні контролю ППО Аляски.

15.08.2019