Офіс Президента так і не домовився з ветеранами про марш на День Незалежності.

 

Офіс Президента Володимира Зеленського оприлюднив план заходів до Дня Незалежності, який цього року пройде без військового параду та у "новому форматі".

 

 

"Цього року святкування 28-ї річниці Незалежності України пройде у новому форматі. Головний акцент урочистостей — діти як майбутнє країни", — повідомили в Офісі Президента.

 

Офіційні заходи мають початися 24 серпня о 09:30 біля пам'ятного Хреста на місці загибелі Героїв Небесної Сотні загальнонаціональною хвилиною мовчання.

 

"На знак того, що Україна та українці пам'ятають своїх героїв, пролунають сто ударів дзвона, які підхоплять інші міста держави. Вони символізуватимуть сто ударів серця кожного з полеглих Героїв Небесної Сотні", — йдеться в анонсі.

 

Заплановано, що в заході візьме участь голова держави з родиною, сім'ї загиблих майданівців і бійців, а також ветерани АТО — вони покладуть квіти на місці розстрілів та пов'яжуть синьо-жовті стрічки навколо.

 

"Під звук дзвонів на майдані Незалежності буде піднято національний прапор. Військовий хор виконає Гімн України а капела", — анонсували у Президента.

 

Також на Майдані Незалежності відбудеться "музично-хореографічний флешмоб": оркестри і відомі музиканти виконають "знакові українські пісні" у сучасному аранжуванні.

 

Близько 9:50 пройде нагородження "українців, які досягли успіхів у різних сферах". "Завершаться урочистості святковою ходою. Після цього об 11:00 розпочнеться Марш захисників України за участі ветеранів", - йдеться у повідомленні Офісу Президента.

 

Раніше там анонсували Ходу гідності за участі військових, медиків, вчителів, спортсменів, дипломатів і волонтерів та президента Володимира Зеленського. 

 

Водночас організатори неофіційного "Маршу захисників України", який також заплановано на ранок 24 серпня в центрі Києва, кажуть, що команда Президента не узгодила з ними свій план, хоча вони зустрічалися з заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком і домовлялися розвести у часі заходи.

 

Оргкомітет проведе у понеділок прес-конференцію, на якій розкаже про власні плани, повідомляє "BBC New Україна".

 

"Ніяких офіційних обговорень з оргкомітетом "Маршу захисників" не було. Нам просто "призначили" час не спитавши", - повідомив член оргкомітету Андрій Медведько.

 

Планувалося, марш пройже Хрещатиком о 9:00 ранку. "Перша "коробочка" - родини загиблих. Друга - важкопоранені ветерани, ампутанти. Далі - решта ветеранів", - коментував один із учасників оргкомітету Євген Дикий.

 

В оргкомітеті також наголошують, що їхній захід - неполітичний та пройде без будь-якої партійної символіки.

 

"Маршу захисників України" став реакцією на те, що Володимир Зеленський вирішив уперше за п'ять років не проводити військовий парад до Дня Незалежності.

 

12.08.2019