Астрономи створили мапу гігантського войду біля нашої галактики

 

Всесвіт — це мереживо скупчень галактик та пустот, або так званих войдів. У новому дослідженні, опублікованому в Astrophysical Journal, астроном Брент Таллі та його команда створили тривимірну симуляцію розміру та форми величезної космічної пустоти, яка називається Місцевим Войдом і межує з нашою галактикою. На основі інформації про рух галактик вони зробили висновок про розподіл маси, яка зумовлює цей рух, і сконструювали тривимірну мапу нашого локального Всесвіту.

 

 

Галактики не лише рухаються разом із загальним розширенням Всесвіту, а й впливають своєю гравітацією на рух сусідів, прискорюючи їх або сповільнюючи. Як наслідок, галактики рухаються в напрямку густіших ділянок і подалі від регіонів з низькою концентрацією маси — войдів (від англ. void "порожнеча", ділянка космічного простору, в яких концентрація галактик у десятки разів менша середньої).

 

 

Хоча ми перебуваємо у космічному мегаполісі, ще у 1987 році Річард Таллі та його колега Річард Фішер показали, що наша галактика існує на межі величезної пустоти, яка називається Місцевим Войдом. Існування Місцевого Войду прийняте в науці, хоча він поки дуже погано вивчений, оскільки лежить за межами центру нашої галактики і тому прихований від спостереження.

 

Тепер Таллі та його команда дослідили траєкторії рухів понад 18 тисяч галактик і сконструювали космографічну мапу, яка показує межі між скупченням матерії та її відсутністю, що окреслюють Місцевий Войд. Учені використали ті самі методи, що й у 2014 році, коли вони визначили масштаби суперкластера із понад 100 тисяч галактик, до якого входить й наш Чумацький Шлях, давши йому ім’я “Ланіакея” (“безкраї небеса” по-гавайськи).

 

Вже понад 30 років астрономи намагаються визначити, чому рух Чумацького Шляху, нашої найближчої сусідки галактики Андромеди та ще кількох місцевих галактик відрізняється від загального розширення Всесвіту на приблизно 600 км/c. Згідно з новим дослідженням, приблизно половина цієї різниці зумовлена локальними гравітаційними впливами, зокрема притяганням від масивного надскупчення Діви та участі Чумацького Шляху в розширенні Місцевого Войду.

 

 

Cosmicflows-3: Космографія Місцевого Войду (11-хвилинне відео, що демонструє розмір та параметри цих космічних структур).

 

Astronomers map vast void in our cosmic neighborhood
ScienceDaily, 22.07.2019
Зреферував Є. Л. 

 

06.08.2019