Індійська влада планує позбавити Джамму й Кашмір особливого статусу.

Таке рішення може призвести до загострення ситуації на півночі країни.

 

                                            Аміт Шах

 

Міністр внутрішніх справ Індії Аміт Шах заявив, що Делі скасує особливий статус для штату Джамму і Кашмір. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. «Лад Джамму і Кашміра має бути реорганізовано. Постанову, в якій міститься відповідна пропозиція, підписав президент Рам Натх Ковінд», – зазначив міністр, виступаючи в понеділок, 5 серпня, в парламенті щодо ситуації в цьому регіоні.

 

Офіційне Делі пропонує скасувати статтю 370-ту конституції країни. Вона закріплює за цим переважно мусульманським штатом «особливий статус» і дає йому більше автономії, ніж будь-якому іншому реґіону країни. На думку міжнародних експертів, ця стаття є вкрай важливою для реґіональної безпеки: вона закладена в основу приєднання штату до Індії в середині XX століття. Такий статус, серед іншого, дозволяє купувати там нерухомість і обіймати посади на державній службі лише місцевим мешканцям.

 

Напередодні поліція Індії взяла під домашній арешт двох лідерів найвпливовіших у північному штаті партій – Мехбубу Муфті й Омара Абдуллу. Вони заявляли, що скасування особливого статусу є неконституційним і «перетворить Індію на окупаційну силу в штаті».

 

У столиці штату Срінаґаре і деяких районах заборонено будь-які масові заходи. У деяких реґіонах відімкнено мобільний зв'язок, заблоковано підключення до інтернету.

 

Наприкінці липня центральна влада почала вводити в Джамму і Кашмір додатковий контингент з 10 тисяч військовослужбовців.

05.08.2019