Експерименти як наукова фантастика

 

"Голову даю – нічого поганого не станеться!" – гарантує Хідея Сакагучі з Інституту біонаук Салка в Каліфорнії. Його колектив разом із дослідниками з Кіотського університету виростив in vitro мініатюрний людський мозок. Мета благородна – йдеться про дослідження причин психічних і неврологічних захворювань, ефективніше лікування пошкоджень мозку.

 

Але японський мікромозочок діє! Між нейронами пробігають електричні імпульси. І це викликає етичні сумніви. Наразі це не є жодним великим органом – лиш маленький органоїд. Що ж, однак, станеться, коли роботи нейробіологів розвиватимуться? Чи не загрожує нам, що такий позбавлений тіла мозок матиме свідомість?

 

Науковці наразі заспокоюють, що свідомість є надзвичайно складною конструкцією (настільки скомплікованою, що до цього часу невідомо, як вона виникає). Припускають, що мозок стає свідомим лише завдяки взаємодії з тілом, яке досвідчує оточуючу реальність. Однак якщо ми виростимо мозок, то що нам завадить спробувати пересадити його в тіло, наприклад, осіб, яких мозок не функціонує внаслідок трагічного випадку чи хвороби, а життєдіяльність підтримується спеціалізованою апаратурою?

 

Наразі це наукова фантастика. Нікому ще не вдалося виростити мозок у всій його складності. Але варто придивитися до останніх досліджень, які просуваються все далі і далі, поза, здавалося б, нездоланні межі.

 

Недавно китайські вчені імплантували мавпам – макакам-резусам – гени, завдяки яким їхній мозок розвивається інакше. Дослідники пробують таким чином дізнатися, яка генетична мутація призвела до розвитку нашого інтелекту. І дійсно, модифіковані мавпи краще справлялися з тестами пам'яті. При цьому їхній мозок – як і в дітей людей – довше дозріває.

 

Світ західної науки визнав ці експерименти контроверсійними. В Європі і США використовувати мавп-приматів для генетичних модифікацій заборонено. Чи надовго?

 

Інший приклад. Японський науковець Хіроміцу Накаучі, який керує колективами дослідників Токійського і Стенфордського (в Каліфорнії) університетів, планує виростити людські клітини в ембріонах мишей і щурів, а потім прищепити такі людино-тваринні зародки в матки тварин. Японська влада дала дозвіл.

 

Звучить це як сценарій наступного епізоду серіалу "Чорне дзеркало". Але це вже відбувається. Дійсно, голова йде обертом.

 

 

 



Olga Wozniak
Eksperymenty jak z science fiction
Gazeta Wyborcza, 2.08.2019
Переклад О.Д.

 

02.08.2019