Минулорічне вбивство російських журналістів у ЦАР було умисним.

Як встановило актуальне журналістське розслідування, виконавцями атентату, найімовірніше, була близька до Кремля ПВК «Вагнера».

 

 

Офіційна версія про загибель російських журналістів у Центральноафриканській Республіці – пограбування місцевими повстанськими угрупованнями – не відповідає дійсності. Такий висновок зроблено в доповіді центру «Досьє», опублікованому до річниці загибелі режисера-документаліста Олександра Расторгуєва, військового кореспондента Орхана Джемаля і оператора Кирила Радченка в африканській країні. Про це повідомив інформаційний портал Meduza.

 

Журналісти вирушили в ЦАР, щоби зняти документальний фільм про російських найманців із ПВК «Ваґнера», яку фінансує близький до Володимира Путіна бізнесмен Євген Прігожин, котрий отримав прізвисько «кухар Путіна». Увечері 30 липня 2018 року росіян убили, коли ті їхали на зустріч зі стрінґером на ім'я Мартін. Він мав допомогти з організацією зйомок на місці.

 

В офіційних повідомленнях, які ґрунтувалися на свідченнях місцевого водія, котрий вижив під час нападу, Бенвеню Дувокама, йдеться, що на росіян напали десятеро чоловіків у тюрбанах, котрі спілкувалися по-арабськи. Журналісти нібито намагалися чинити їм опір, за що й були вбиті. Цю версію й оголосили як офіційну представники російського МЗС і Слідчого комітету РФ.

 

Однак, як випливає з актів розтину тіл убитих, характер отриманих поранень свідчить, що вбивство було спланованим і професійно виконаним. «Постріли були зроблені точно, незважаючи на те, що вбивство було скоєно в нічний час в умовах ускладненої видимості й на пересіченій місцевості, а загиблі не були зв'язані під час вбивства і могли відносно вільно пересуватися», – йдеться в розслідуванні.

 

Особисті речі загиблих, в тому числі цінні, не чіпали, що також відкидає версію про пограбування. Поліція проводила огляд місця злочину дуже недбало. Через кілька днів на ньому невстановлені особи спалили траву – імовірно, щоби приховати докази.

 

Окрім того, було встановлено, що водій російських журналістів, як випливає з роздруківок телефонних розмов, підтримував оперативний зв'язок з місцевим жандармом Еммануелем Туаґенде Котофіо. Той постійно відстежував рух журналістів і перебував поблизу них, зокрема й у момент вбивства.

 

Сам Котофіо контактував із представником уже згаданої ПВК «Ваґнера», Олександром Сотовим. Той, своєю чергою, спілкувався з Валерієм Захаровим – радником президента ЦАР і керівником групи військових інструкторів ПВК «Ваґнера».

 

Центр «Досьє» також встановив, що раніше Котофіо проходив військову перепідготовку в Судані під керівництвом російських інструкторів, а через деякий час після вбивства російських журналістів отримав підвищення в посаді.

31.07.2019