Суд в США відхилив позов демократів щодо змови штабу Трампа з Кремлем.

Винною суддя назвав лише Росію.

 

 

Окружний суд у Нью-Йорку відхилив у вівторок, 30 липня, позов Демократичної партії США, в якому стверджувалося, що члени передвиборчого штабу Дональда Трампа перебували в змові з російською стороною і порталом WikiLeaks з метою вплинути на президентські вибори США 2016 року. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Окрім того, окружний суддя Джон Коелтл (John Koeltl) вказав на недоказовість тверджень про те, що хтось зі штабу викрав документи з Національного демократичного комітету (DNC) і передав їх порталу WikiLeaks.

 

Джон Коелтл зазначив у своєму рішенні, що не може прийняти позов проти Росії через правову доктрину, звану суверенним імунітетом, яка захищає іноземні уряди від судових розглядів у Сполучених Штатах. У своєму письмовому висновку суддя наголосив, що засобами захисту проти ворожих дій іноземних держав є санкції, накладені виконавчою та законодавчою гілками влади.

 

Джон Коелтл заявив, що Росія, безсумнівно, була «головним правопорушником в евентуальному злочинному діянні», але в судах США неможливо вести процеси проти цілої країни, за винятком особливих обставин, яких немає в цій справі. Окрім того, Коелтл сказав, що дії передвиборчого штабу Трампа та інших осіб були захищені Першою поправкою до Конституції США, в якій, зокрема, йдеться про свободу слова та преси.

 

«DNC не стверджує, що будь-які факти правдоподібно свідчать про те, що хтось з обвинувачених, окрім Російської Федерації, грав якусь роль у зламі комп'ютерів DNC або в крадіжці його інформації. Ці дії приписуються тільки Російській Федерації. Водночас у DNC не заперечують, що опубліковані документи мали суспільне значення. Тому Перша поправка захищає публікацію вкрадених документів», – написав суддя в своєму висновку.

31.07.2019