Все ще понад половина росіян бажала б переобрання Путіна на наступну каденцію.

Водночас зростає й кількість тих, котрі не бажали б бачити його президентом після 2024 року.

 

 

38% росіян не хотіли б, щоб Володимир Путін залишився президентом після закінчення чинного терміну в 2024 році. Про це свідчать результати опитування громадської думки, проведені «Левада-центром».

 

При цьому 54% респондентів вважають, що Путін повинен продовжувати керувати країною й у наступній каденції. Минулого року залишити Путіна в Кремлі після 2024 року хотів 51% опитаних «Левада-центром», проти виступали 27% респондентів. У серпні 2017 року показник прихильності росіян до свого лідера  досяг максимуму – тоді за пролонґацію президентства Путіна висловилися 67% опитаних.

 

Для з’ясування причини прихильності до чинного шефа Кремля соціологи ставили опитуваним і таке запитання: як ви вважаєте, чому багато людей довіряють Володимирові Путіну? Респондентам пропонувалося три варіанти відповіді. Частка опитаних, які обрали відповідь «люди переконалися, що Путін успішно і гідно справляється з розв’язанням проблем країни», становила 27% – це мінімум з 2001 року. Одночасно частка тих, хто пояснює довіру до Путіна відсутністю альтернатив, сягнула 43 відсотків – це максимальний показник з 2001 року. Найменш популярним за 19 років виявився варіант відповіді «люди сподіваються, що Путін в подальшому зможе впоратися з проблемами країни» – 24% (у листопаді 2016 року – 39%).

 

Нагадаємо, що в березні минулого року Путін був переобраний на президентській посаді вчетверте (і вдруге поспіль). Згідно з конституцією Росії, він не має права переобиратися на виборах 2024 року.

 

Як пояснює директор «Левада-центру» Лев Гудков, довіра росіян до Путіна значно похитнулася після пенсійної реформи, сьогодні авторитет чинного президента багато в чому тримається на його безальтернативності. «Ніхто з ймовірних наступників не може зайти на політичну сцену, тому авторитет президента сьогодні великою мірою інерційний, немає нових досягнень», – цитує Гудкова російське видання «Ведомости».

 

Опитування проводили 18–24 липня 2019 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення. Було анкетовано 1605 повнолітніх осіб у 137 населених пунктах, 50 суб'єктах РФ. Дослідження проводиться вдома у респондента методом особистого інтерв'ю. 

 

30.07.2019