Керівник американської розвідки Ден Коутс подав до демісії.

Як стверджують експерти, у Коутса з Трампом часто виникали суперечки щодо оцінки російської загрози.

 

                                                 Ден Коутс

 

Ден Коутс (Dan Coats), директор Національної розвідки США, планує незабаром піти у відставку. Про це повідомила в неділю, 28 липня, інформаційна аґенція Reuters з покликом на джерело, знайоме з обставинами справи.

 

Згодом цю інформацію підтвердив президент США Дональд Трамп. На своїй сторінці в Twitter в ніч на понеділок, 29 липня, глава Білого дому вже назвав наступника Коутса на посаді. Новим директором Національної розвідки країни стане конґресмен-республіканець з Техасу Джон Реткліфф (John Ratcliffe), котрого вважають прихильником політики Трампа. «Коутс полишить свою посаду 15 серпня 2019 року», – заявив Трамп у дописі. За словами глави Білого дому, Реткліфф, котрий був раніше прокурором, «стане лідером і натхненником для величі країни, яку любить».

 

Як зазначають експерти, Ден Коутс останнім часом неодноразово сперечався з Трампом щодо низки тем, які стосуються безпеки. Зокрема, в січні 2019 року він заявив, що, на його думку, Іран не веде розробки ядерної зброї. Реагуючи на це, Трамп звинуватив розвідслужби в поганій інформованості.

 

Далі Коутс неодноразово заявляв, що він переконаний – російські гакери намагалися втрутитися в президентські вибори 2016 року в США, щоб допомогти Трампу й очорнити його конкурентку Гілларі Клінтон.

 

Окрім того, Коутс наполегливо доводив, що Росія для США є значно більш небезпечною, ніж Китай. З цим категорично не бажав погоджуватися чинний американський президент.

 

У повноваження директора Нацрозвідки США входить координація роботи різних таємних служб країни. Коутс обіймав цю посаду з березня 2017 року.

29.07.2019