Румунія заблокувала транспортування військової техніки з Росії до Сербії.

Бухарест покликався на  європейські санкції, запроваджені за агресію РФ проти України.

 

 

Румунія не дала дозволу на транзит Дунаєм до Сербії транспорту з російськими озброєннями. Офіційний Белград звинувачує в цьому зв'язку Румунію в порушенні міжнародної Конвенції про режим навігації Дунаєм.

 

Як повідомило румунське видання Adevarul, Бухарест заблокував транспортування 30-и танків і 30-и броньованих машин, які прямували з Росії до Сербії. Відзначають також, що танки і броньовані машини були відремонтовані і модернізовані на території Росії, проте після ремонту виникли проблеми з транспортуванням військової техніки. У Москві було ухвалено рішення про перевезення через Дунай, оскільки це виявився найприйнятніший і найдешевший вид транспортування.

 

У Міністерстві закордонних справ Румунії заявили в зв'язку з цим, що транзит військової техніки був заблокований, оскільки «не було дотримано всіх легальних норм для здійснення таких перевезень». У Бухаресті пояснили, що у перевізників не було транзитної ліцензії на перевезення військових матеріалів. Згідно зі законом, таку ліцензію можуть видавати тільки румунському оператору, а послуги оператора не повинні прямо або побічно відповідати інтересам фізичної або юридичної особи, установи або організації з РФ або призначатися для використання в Росії, «проти якої Євроунія застосувала санкції через агресивні дії Росії проти України».

 

Цікаво, що потрапити на Дунай російський транспорт з військовою технікою міг лише через територію чи акваторію України. І в українських прикордонників, на відміну від румунських, чомусь не виникло питань щодо легітимності транспортування.

27.07.2019