«Атлантичну раду» визнано non grata в Росії.

У Кремлі вважають, що вона «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки РФ».

 

 

Російська Генеральна прокуратура визнала небажаною роботу в країні американської «Атлантичної ради». Міністерство юстиції РФ незабаром внесе її до «чорного списку» небажаних організацій.

 

«За результатами вивчення матеріалів, які надійшли 25.07.2019, в Генеральній прокуратурі Російської Федерації ухвалено рішення про визнання небажаною на території Російської Федерації діяльності іноземної неурядової організації Atlantic council of the United States (Atlantic council) («Атлантична рада») (США). Встановлено, що діяльність цієї організації становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації», – йдеться в повідомленні Генпрокуратури РФ, опублікованому на сайті відомства.

 

«Ми знаємо, що в Кремлі незадоволені нашою принциповою позицією щодо аґресії Росії проти України, вважають нас критиками. Russia Today назвала нас головною антиросійською організацією, що, звичайно, не так. Це ще один крок з боку російської влади проти тих, хто не любить її агресивної зовнішньої політики», – прокоментував рішення російської влади директор євразійського центру «Атлантичної ради» Джон Гербст у інтерв’ю для ВВС. За його словами, нині євразійський центр ради й так не веде діяльності в Росії і не реалізовує спільних програм з російськими організаціями, хоча раніше такі проєкти у цього відділу «Атлантичної ради» були.

 

Старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Андерс Ослунд назвав це рішення Москви «почесною нагородою». «Особисто я сприймаю це як позитивний відгук про мою нову книгу "Клановий капіталізм в Росії: шлях від ринкової економіки до клептократії"», – зазначив він. У своїй книзі Ослунд критично висловлювався про Володимира Путіна та його оточення, зокрема главу «Газпрому» Олексія Міллера і президента «Роснефти» Ігоря Сєчіна.

 

Закон про небажані організації Володимир Путін підписав в травні 2015 року. Він дозволяє оголошувати діяльність іноземної або міжнародної неурядової організації «небажаною на території Російської Федерації». Після чого її кошти і майно в Росії блокують, закривають її відділення і забороняють поширення інформаційних матеріалів про неї, в тому числі через засоби масової інформації. За співпрацю з організацією, визнаною небажаною, накладають штрафи. За повторне порушення цього закону може загрожувати і кримінальна відповідальність – до шести років позбавлення волі.

26.07.2019