США нарешті мають нового повноцінного міністра оборони.

Пентаґон очолив Марк Еспер, котрий досі виконував обов’язки міністра.

 

 

Сенат Сполучених Штатів більшістю голосів схвалив кандидатуру Марка Еспера (Mark Esper) на посаді керівника міністерства оборони. Про це повідомило видання The New York Times. За його призначення проголосували 90 сенаторів, проти – лише вісім, що означає – його кандидатура має підтримку обох партій. Еспер вже склав присягу в присутності президента США Дональда Трампа, котрий і висунув його кандидатуру.

 

Під час слухань у сенаті Марк Еспер підкреслював, що, з його точки зору, збройні сили США повинні одночасно досягти кількох цілей: модернізації, бути готовими до нової епохи конкуренції між великими державами, бути спроможними протистояти терористичним організаціям і державам-паріям, а також продовжувати розвивати тісну співпрацю з союзниками США.

 

Посада міністра оборони США залишалася вакантною сім місяців, після того як пішов у відставку Джеймс Меттіс через незгоду зі зовнішньою, а особливо оборонною політикою президента Дональда Трампа. Зокрема, він скритикував главу Білого дому за намір вивести війська зі Сирії. Посада глави Пентаґону не залишалася настільки довго вакантною вже 70 років.

 

Марк Еспер – сам колишній військовик, він брав участь в першій війні в Перській затоці, коли очолювана США міжнародна коаліція звільняла захоплений Іраком Кувейт. Потім він служив в повітряно-десантній дивізії.

 

З 1996 до 1998 року Еспер очолював апарат консервативного аналітичного центру Heritage Foundation. Потім працював штатним співробітником сенатських комітетів з міжнародних відносин, а також помічником сенатора Чака Гейґела. У 2002 році став заступником помічника міністра оборони з розробки планів ведення перемовин, відповідав за нерозповсюдження ядерної зброї, контроль за озброєннями і питаннями міжнародної безпеки.

 

З 2008 до 2010 року Еспер працював віцепрезидентом Торгової палати США щодо Європи та Євразії, а в липні 2010 року став віцепрезидентом у зв'язках з державними органами у військово-промисловій компанії Raytheon.

 

15 листопада 2017 року Сенат затвердив Еспера на посаді міністра армії. А після відставки Патріка Шанахана 24 червня 2019 року він став тимчасовим виконувачем обов'язків міністра оборони США.

24.07.2019