СБУ відкрила кримінальне провадження через публікацію мапи з "угорським" Закарпаттям.

 

Слідчий відділ управління Служби безпеки у Закарпатській області відкрив кримінальне провадження через публікацію в газеті Kárpátalja мапи, на якій частина Закарпаття розфарбована в кольори угорського прапора й відрізняється стилістикою від інших реґіонів.   

 

Про це йдеться у повідомленні обласного управління СБУ в Facebook.

 

 

Провадження відкрито за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України ("Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України").

 

Так, на титульній сторінці видання Kárpátalja було зображено частину Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини (ОВО №№68, 69 та 73), розфарбовані в кольори угорського національного прапора.

 

"Зважаючи на те, що зображення із картою Закарпатської області на фоні угорського прапора містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини, розповсюдження друкованих матеріалів із вказаним зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України", – йдеться в повідомленні СБ.

 

Раніше у Міністерстві закордонних справ закликали Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України розслідувати появу в газеті зображення частини території України у складі Угорщини.

 

"На передовиці газети "Карпаталія" ГО "Товариство угорської культури Закарпаття" під гаслом "Угорець, вставай!" ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм!", – обурювався заступник міністра закордонних справ Єгор Божок у Twitter.

 

19.07.2019