Трагедія MH17: СБУ затримала водія автотягача, що перевозив "Бук".

 

Служба безпеки України оголосила про затримання водія автотягача, який перевозив зенітно-ракетний комплекс "Бук", із котрого було збито літак Boeing "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17. Чоловіка затримали ще 2016 року. Вирахувати водія допомогло відео транспортування "Бука" Донбасом.

 

 

Про це заявив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков під час брифінгу, повідомило "Громадське". Представник спецслужби продемонстрував журналістам відеоролик, котрий дозволив встановити особу шофера.

 

"Завдяки цьому відео з телефону ми встановили, кому належить цей трейлер. Ми встановили особу з числа бойовиків, яка забрала його на автопідприємстві в Донецьку... Нам вдалося цю особу затримати, коли він перетинав кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми його затримали, зараз він відбуває покарання тут, в Україні", – повідомив Маяков.

 

Представник СБУ наголосив, що бойовики "ДНР", причетні до транспортування ЗРК "Бук", будуть засуджені в Україні за тероризм.

 

У середу вранці СБУ поширила повідомлення, в котрому поінформувала про успіхи слідства. Наразі встановлено:

 

– точний час та маршрут, за яким самохідна вогнева установка (СВУ) зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук" проходила із території Російської Федерації до України;

– час здійснення запуску зенітно-керованої ракети у керунку пасажирського літака "Боїнг 777-200 9M-MRD" та місце старту ракети;

– час та маршрут, за яким СВУ ЗРК "Бук" вивозили до Російської Федерації;

– понад 150 осіб, причетних до транспортування самохідної установки "БУК-м" з території Росії до тимчасово окупованої території Луганської та Донецької областей та назад до РФ, її охорони та виводу на бойові позиції для здійснення збиття літака.

 

17.07.2019