Варфоломій: Православна Церква України – цілковито самостійна.

 

Вселенський патріарх Варфоломій запевняє, що Православна Церква України є цілковито незалежною.

 

Про це він сказав у інтерв'ю ТСН.ua.

 

 

З його слів, українська автокефалія нічим не відрізняється від багатьох автокефалій інших помісних Церков. У Константинополі лише допомагають як Церква-мати.

 

"Наш патріархат є істинною материнською Церквою, і як істинна мати він, за прикладом премудрого Соломона, щодо тих, хто був у розколі, протягом трьох місяців провів там Об'єднавчий собор. Він почув і прийняв офіційне прохання всього Собору про автокефалію. І тоді він надав їм статус автокефалії. Чи ви вважаєте, що для Патріархату було легко протягом усіх цих років переживати відлучення своїх дітей від обіймів і підтримки матері? У жодному разі! Навпаки! Материнська Церква, що з таким тяжким трудом катехизувала, хрестила, очистила й навчила своїх дітей, створила для них абетку, в силу зовнішніх обставин була вимушена сказати їм: "Дітки, тепер ви повинні самі давати собі раду й жити самоврядуванням. Але коли вам буде дуже тяжко, ваша Мати завжди поруч із вами й готова допомогти вам усіма своїми духовними ресурсами, особливо своїм досвідом", – сказав Вселенський патріарх.

 

Варфоломій наголосив на тому, що українська Церква зазнавала тиску з боку Росії. Саме це було однією з найвагоміших причин, котрі зумовили надання Томосу.

 

"Велика частина, тобто більшість населення давно зверталася до нас із проханням про незалежність від московської церковної адміністрації... Справа дійшла до того, що наші брати в Україні постійно скаржилися на те, що ними керує Церква, яка також хоче нав'язати разом з іншими речами і позацерковні чинники. Із тим самим проханням неодноразово зверталося також державне й політичне керівництво нації. І тому, після багатьох років міркувань, молитов, зусиль, діалогу, наполегливості й терпіння, ми визнали цей народ гідним надання статусу автокефалії. Повторюємо, це сталося не тому, що Україна є незалежною державою, а тому, що велика частина народу зазнавала зовнішнього тиску", – наголосив Вселенський патріарх.

 

Предстоятель Константинопольської Церкви вважає, що причиною зупинки процесу визнання ПЦУ іншими Церквами є втручання Росії. Водночас Варфоломій передбачає, що першою самостійність української Церкви визнає Елладська православна Церква.

 

"В останні кілька місяців ми спостерігаємо за ситуацією, яка відбувається в Україні. І, можливо, рішення про визнання Православної Церкви України було би фактом, якщо б, звичайно, не було політичного тиску з різних країн на наших сестер – помісних православних Церков. Ми сподіваємося, що найближчим часом це буде вже позаду. Ми молимось і сподіваємося, що всі помісні православні Церкви рано чи пізно визнають незалежність Православної Церкви України. Але першою Церквою, яка визнає помісну Православну Церкву України буде братська сестра-церква – Елладська православна Церква", – заявив Варфоломій.

 

Після інтерв’ю Варфоломій висловив жаль щодо дій Філарета, сказавши, що той мав би стати наставником для свого духовного сина Епіфанія, проте обрав інший, неправильний шлях.

 

16.07.2019