Суд ЄС скасував санкції проти Януковича.

 

Cуд Європейського Союзу у четвер скасував санкції проти екс-президента України Віктора Януковича та осіб з його оточення.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН

 

 

Так, суд скасував санкції ЄС щодо екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, його сина Артема Пшонки, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, екс-прем'єр-міністра Сергія Арбузова та колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва.

 

Суд зазначає, що вищезазначених осіб вперше було включено до списку осіб, кошти яких підлягають замороженню, у 2014 році через злочини щодо розтрати державних коштів та їхнє незаконне переведення за межі України, а рішення про замороження коштів неодноразово продовжували на один рік через те, що українська влада притягувала їх до кримінальної відповідальності. Але вказані особи звернулися до суду ЄС з оскарженням рішень про продовження заморожування їхніх коштів на підставі того, зокрема, що Рада ЄС не виконала критеріїв внесення осіб в такі списки.

 

Суд зробив висновок, що жодна інформація, на підставі якої Рада ЄС ухвалювала рішення про застосування обмежувальних заходів, не дозволяє вважати, що Рада мала у своєму розпорядженні достатньо даних для перевірки того, що права зазначених осіб були дотримані.

 

"Через це суд скасовує акти Ради ЄС щодо продовження обмежувальних заходів на періоди з 6 березня 2016 року по 6 березня 2017 року та з 6 березня 2017 року по 6 березня 2018 року стосовно Віктора Януковича та одного з його синів, і з 6 березня 2018 року по 6 березня 2019 року стосовно інших зацікавлених українців", – зазначили у суді.

 

Активи екс-посадовців наразі залишаються замороженими, оскільки Рада ЄС продовжила санкції у березні 2019 року – це рішення залишається в силі.

 

У березні 2014 року ЄС запровадив санкції проти 150 осіб та 37 компаній через дії, які завдають шкоди або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

 

Кожного разу до завершення терміну дії санкцій ЄС ухвалював рішення продовжити їх ще на пів року.

 

У цей санкційний список вносили корективи щодо виключення певних осіб через їхню смерть або розширення списку новими іменами через дії, які загрожували територіальній цілісності України.

 

До списку, затвердженого у 2014 році, входять так званий "глава Криму" Сергій Аксьонов, інші псевдопосадовці Криму і Севастополя, лідери терористів Денис Пушилін, Андрій Пургін, Олександр Бородай, Ігор Гіркін, колишній народний депутат Олег Царьов. Серед компаній – порти Феодосії, Севастополя, Керчі, так звана "народна міліція Донбасу", санаторій "Нижня Ореанда", національне виробничо-аграрне об’єднання "Массандра", Національний інститут винограду та вина "Магарач", Російський національний комерційний банк тощо.

 

15 березня 2019 року список був розширений за рахунок восьми росіян, проти яких запроваджені санкції у зв'язку з діями, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Їх було внесено у санкційний список у відповідь на загострення ситуації у Керченській протоці та порушення Росією міжнародного права, яка необґрунтовано застосувала воєнну силу.

 

11.07.2019