Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалові Медведчука.

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne через ознаки розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства в ефірах каналу протягом останнього часу.

 

Акція протесту під Нацрадою

 

Таке рішення Нацрада ухвалила за результатами моніторингів ефіру каналу за останній час, у тому числі – ефірів за 8 липня, де обговорювали ідею спільного з російським телеканалом "Россія 24" телемарафону "Надо поґоворіть" і його скасування, повідомляє видання "Детектор медіа".

 

"Ми долучили до проєкту рішення всі результати моніторингів за останній час, – сказав член Нацради Сергій Костинський. – Проєкт рішення містить не тільки ті факти, що були зафіксовані раніше, а й 8 липня під час анонсів так званого телемосту, під час яких українців називали фашистами".

 

З його слів, перевірку призначено за тими статтями закону про телебачення і радіомовлення, за якими Нацрада вже призначала телеканалу NewsOne штраф. "Якщо ми доведемо розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства (неодноразово учасники передач називають окремі групи громадян фашистами), це буде вже друга санкція, що дозволить нам звертатися до суду щодо анулювання ліцензії", – сказав пан Костинський.

 

Він нагадав, що закон передбачає кількаступеневу процедуру застосування санкцій. Закон не дозволяє Нацраді анульовувати ліцензії; ця процедура відбувається через суд. Звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії Нацрада може тільки після застосування інших санкцій (попередження та штраф) за порушення ліцензіатом однієї й тієї ж норми закону протягом року.

 

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук звернула увагу на маніпуляції журналістів і ведучих каналу NewsOne, які порівнювали свій телеміст з російським каналом із телемостом між СРСР та США. "Проводити таке порівняння не можна, бо СРСР і США перебували у стані холодної війни, не мали спільного кордону і війська однієї країни не перебували на території іншої країни", – нагадала пані Фещук.

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціювала створення робочої групи з питань захисту інформаційного простору.

 

Регулятор пропонує створити спільну робочу групу "з метою протидії антиукраїнській діяльності» на базі Нацради і долучити до неї за згодою представників Служби безпеки України, Ради національної безпеки й оборони, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та інших державних органів, повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

 

Нацраду, зі слів пані Фещук, теж турбує створення інформаційного холдингу "Новини" з трьох каналів – "112 Україна", NewsOne і ZIK, що належать соратнику Віктора Медведчука – Тарасу Козаку. Регулятор поки що не отримав від каналу ZIK документів на переоформлення ліцензії у зв’язку зі зміною власника – канал має подати їх протягом 35 днів. Одразу після отримання документів Нацрада планує звернутися до Антимонопольного комітету України із запитом, чи отримували нові власники дозвіл на концентрацію та чи підпадає ця угода під дію антимонопольних обмежень, а також до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки суми угоди.

 

Також Нацрада звернеться до Верховної Ради з пропозиціями змін до закону "Про телебачення і радіомовлення", щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії "для запобігання антиукраїнській діяльності".

 

09.07.2019