Трамп посварився з британським амбасадором.

Ймовірно, сварку спровокували російські спецслужби.

 

                                       Кім Деррок

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що більше не контактуватиме з амбасадором Великої Британії Кімом Дерроком (Kim Darroch). Про це написала британська газета The Times у номері за вівторок, дев’ятого липня. Так американський лідер відреагував на витік інформації з поштової скриньки британського амбасадора. У своїх листах Деррок називав роботу адміністрації Трампа «незграбною і невмілою».

 

«Я не знаю амбасадора, але в США його не люблять і не думають про нього добре. Ми більше не будемо мати з ним справу», – написав глава Білого дому на своїй сторінці в Twitter. Він також недобре відгукнувся у цьому твіті й про британську прем’єр-міністерку Терезу Мей, котра стала на захист Деррока: «Хороші новини для чудового Об’єднаного Королівства – те, що у них скоро буде новий прем'єр-міністр. Хоча минулого місяця я насолоджувався чудовим державним візитом (до Великої Британії – Z), мене найбільше вразила королева!». У ще одному твіті Трамп закинув Мей, що та залишила по собі безлад у країні.

 

Тим часом британський уряд оприлюднив офіційну заяву, де витік інформації з листів амбасадора названо «невдачею». У заяві наголошено, що Лондон і Вашінґтон, як і раніше,  пов'язують «особливі й міцні відносини».

 

Міністр закордонних справ Об’єднаного Королівства Джеремі Гант заявив, що його відомство займається пошуками джерела витоків, якому загрожують «серйозні наслідки». У той же час Гант зазначив, що в наведених цитатах з листів амбасадора мова йде винятково про особисту думку Деррока. «На моє переконання уряд Трампа працює дуже ефективно», – запевнив глава британського зовнішньополітичного відомства.

 

Конфіденційні електронні листи амбасадора з'явилися в пресі в неділю, сьомого липня. Вони містили низку критичних зауважень на адресу Трампа і його адміністрації. Наприклад, у листах, датованих 2017 роком, йдеться, що «чутки про чвари і хаос в Білому домі в основному підтвердилися», а політика з таких важливих питань, як Іран, виявилася «неконсеквентною і хаотичною».

 

Тим часом у Великій Британії починається офіційне розслідування обставин того, як депеші британського амбасадора потрапили в руки журналістів видання Mail on Sunday. «Потрібно зрозуміти, чи не замішана в цій історії якась вороже налаштована держава», – пише газета The Times. З джерел видання у британських компетентних органах, найімовірнішою є версія, що скриньку британського амбасадора зламали гакери, котрі працюють на російські спецслужби.

09.07.2019