У Греції передбачається зміна влади.

На виборах до парламенту консервативна опозиційна партія перемагає лівицю прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса.

 

                                  Кіріакос Міцотакіс

 

На парламентських виборах в Греції, що відбулися в неділю, сьомого липня, лідирує права консервативна опозиційна партія «Нова демократія». За неї проголосувало майже 40 відсотків виборців, про що повідомило грецьке Міністерство внутрішніх справ після підрахунку 94 відсотків голосів. Таким чином, «Нова демократія» може розраховувати на абсолютну більшість в парламенті – як мінімум на 158 з 300 місць з урахуванням 50 додаткових мандатів, які, згідно з грецьким виборчим правом, отримує переможець виборів. Це дозволить партії самостійно сформувати уряд. 

 

Коаліцію радикальних лівих сил СІРІЗА на чолі з прем'єр-міністром Алексісом Ціпрасом, за інформацією грецького МВС, підтримало лише 31,6 відсотка виборців. Керівник уряду вже зателефонував голові «Нової демократії» Кіріакосові Міцотакісу й привітав його з перемогою, повідомили в штабі партії-переможниці. Саме Міцотакіс, скоріш за все, стане наступним прем’єром Греції. У ніч на понеділок, восьмого липня, він вже встиг пообіцяти громадянам країни зниження податків, залучення інвестицій і пожвавлення економіки. «Ми вибралися зі завороженого кола. Греція гордо підніме голову», – заявив він.

 

На третьому місці опинився Рух змін КІНАЛ (колишня партія ПАСОК) з 8,3 відсотка голосів. За ним йдуть Комуністична партія Греції (5,3 відсотка), Рух за демократію в Європі (3,7 відсотка) і партія «Грецький вибір» (3,4 відсотка). Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Нагадаємо, що на виборах до Європейського парламенту, які відбулися наприкінці травня, у Греції перше місце теж зайняла «Нова демократія», яку підтримали близько третини виборців, в той час як СІРІЗА опинилася на другому місці з відставанням приблизно на 10 відсотків. Саме через травневу електоральну поразку Ціпрас оголосив про проведення дочасних парламентських виборів.

08.07.2019