Понад пів тисячі мирних сирійців загинули з кінця квітня від російських бомбардувань.

Російська авіація підтримує наступ військ Башара Асада на провінції Ідліб і Хама.

 

 

544 мирних мешканців двох бунтівних провінцій на північному заході Сирії загинули, понад дві тисячі осіб отримали поранення внаслідок бомбардування останньої твердині сирійської опозиції. Серед загиблих щонайменше 130 дітей.

 

З початку квітня російські військові підрозділи і війська, які підтримують режим Башара Асада, проводять наступ на провінцію Ідліб і прилеглі до неї райони провінції Хама. З 26 квітня російська військова авіація почала надавати підтримку сирійській урядовій армії в цьому районі. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на інформацію Сирійської мережі з дотримання прав людини (SNHR) – організації, яка відстежує жертви серед мирного населення в Сирії і передає інформацію про це різним підрозділам ООН.

 

«Російські військовики та їхні сирійські союзники навмисно завдають ударів по мирному населенню, піддаючи бомбардуванням рекордне число медичних установ», – розповів Reuters голова SNHR Фадель Абдул Гані.

 

Минулого місяця правозахисна організація Human Rights Watch повідомила, що російські та сирійські військовики застосовують під час атак касетні боєприпаси і запальні бомби, завдаючи ударів по районах, де живуть мирні мешканці. За словами місцевих мешканців і рятувальників, наслідком двомісячної наступальної кампанії Москви і Дамаска стали десятки зруйнованих сіл і міст в провінції Ідліб. За даними ООН, як мінімум 300 тисяч осіб були змушені тікати з районів бомбардувань до кордону з Туреччиною.

 

Керівники 11 найбільших світових гуманітарних організацій наприкінці червня попередили, що Ідліб опинився на межі гуманітарної катастрофи. Загрожене життя трьох мільйонів мирних мешканців, в тім числі одного  мільйона дітей.

07.07.2019