Клімкін: Після приходу Зеленського у нас немає зовнішньої політики

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що за півтора місяця Президент України Володимир Зеленський жодного разу не зв'язувався з головою МЗС. Спроби Клімкіна поговорити із Президентом з питань зовнішньої політики були проігноровані. Пан Павло, котрий днями пішов у відпустку, вважає, що в Україні наразі немає зовнішньої політики.

 

 

Про це Клімкін заявив в інтерв'ю ЛігаБізнесІнформ.

 

"Я вважаю, що будь-яка команда має ангажувати інших, вести своєю харизмою. Якою буде модель майбутньої зовнішньої політики? Не видно. Окей, якими будуть обриси цієї політики? Невідомо. Зараз ви від нової команди чуєте то одне, то інше з кожного питання. Один каже: а давайте Донбасу російську мову дамо, інший відповідає – не треба. Це стратегія? Є багато інтерв'ю замість стратегії", – констатував міністр.

 

"У зовнішній політиці нам потрібне і бачення, і структурований процес. Сьогодні ніякого порядку немає – ні хорошого, ні поганого. Ні в принципі зовнішньої політики. Можливо, вона з'явиться", – сказав він.

 

Павло Клімкін зазначив, що пропонував Володимирові Зеленському низку кандидатур на посаду міністра закордонних справ, зокрема й нинішнього заступника голови АП Вадима Пристайка. "Вважаю Вадима професіоналом. Багато років його знаю. Але ми не знаємо, яке рішення ухвалить Зеленський. Міністром може виявитися і хтось інший", – зазначив Павло Клімкін.

 

 

Голова МЗС повідомив, що востаннє спілкувався зі Зеленським іще перед інавгурацією. "Я намагався – телефонував у приймальню, хотів поділитися ідеями щодо візиту Президента до Франції і Німеччини. Я претендую на те, що щось розумію в цьому. Ну, вважатимемо, що тут емоційний контекст. Але я готовий пояснювати, в рамках яких документів ми діяли. Телефони є в кабінеті. Я говорив, що хотів зв'язатися, переговорити пару хвилин. Вважаю, що у мене є ідеї. Я відкритий і готовий допомогти. І я розумію, що нова команда має право на побудову своєї власної політики та механізмів реалізації зовнішньої політики. Але цей весь емоційний контекст – він тільки в інтересах Москви", – сказав Павло Клімкін.

 

Міністр резюмував: "Там, де це відповідає моїм переконанням і принципам, – буду допомагати владі. Але де не відповідає – буду дуже активно заважати. Кажу абсолютно відверто", – підсумував Клімкін.

 

05.07.2019